​„ROMANI pentru ROMANI”​, un proiect de suflet al Primarului RARES MANESCU

31 august este Ziua Limbii Romane. Graiul romanesc reprezinta semnul latinitatii si al europenitatii poporului nostru, mostenirea pe care ne-au lasat-o strabunii. De aceea, astazi avem un bun prilej de a ne reaminti proiectele care au adus mai aproape de patria-mama romanii din diaspora.

Unul dintre aceste proiecte de suflet, care se desfasoara si in prezent, la mai mult de 2 ani de cand a fost inceput, este „Romani pentru romani”, demarat la initiativa Primarului Sectorului 6, RARES MANESCU  inca din luna aprilie a anului 2013.

 Limba romana ne-a tinut uniti pe tot parcursul istoriei noastre, in ciuda tuturor schimbarilor geo-politice din regiune. Acest proiect a reusit sa evidentieze sustinerea frateasca de care se bucura, in tara, in general si in Sectorul 6, in special, romanii ce formeaza comunitatile istorice de peste hotare. Campania a creat cadrul unui dialog intre romani. Prin continuarea acestui demers, am stabilit o legatura cu diaspora romaneasca, o relatie ce a devenit tot mai trainica in fiecare an, cu fiecare carte trimisa”, afirma RARES MANESCU.

CITESTE SI: REABILITAREA TERMICA si MODERNIZAREA URBANA, obiectivele majore ale lui RARES MANESCU

Pornita din dorinta de a imbunatati situatia romanilor din comunitatile istorice ce se regasesc in tarile vecine, Ucraina si Serbia, campania„Romani pentru romani” a presupus colectarea a peste 20.000 de carti ce au contribuit la pastrarea limbii romane si a traditiilor nationale. Fiecare carte a fost insotita de un mesaj al elevilor din Sectorul 6 catre copiii romani din afara granitelor.

 In perioada 21- 28 aprilie 2013, caravana „Romani pentru romani” a mers in toate scolile si liceele din comunitate pentru a strange carti in limba romana, donate de elevii si profesorii din Sectorul 6 pentru copiii romani din Ucraina si Serbia. Evenimentul de deschidere a avut loc la Scoala Gimnaziala 117, in prezenta Primarului RARES MANESCU.

CITESTE SI: PROIECTUL SOCIALXCHANGE, INITIAT DE PRIMARUL RARES MANESCU, A PRIMIT RECUNOASTEREA EUROPEANA

 Sfarsitul campaniei a fost marcat pe 28 aprilie, prin spectacolul „Destin Romania”, unde au fost prezentate mesajele de multumire din partea Asociatiilor Comunitatilor Romanesti din Ucraina si Serbia, in prezenta personalitatilor din domeniul cultural – artistic, printre care soprana Felicia Filip, compozitorul Florin Chilian, precum si a reprezentantilor institutiilor statului roman.

Din partea romanilor din Ucraina a participat Iurie Levcic, Directorul Centrului Bucovinean de Arta Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti – Cernauti.

 “Suntem bucurosi de faptul ca ni s-a oferit ocazia sa primim carti din Romania, iar tinerii romanasi din Nordul Bucovinei pot sa-si dezvolte universal educatia, sa-si dezvolte cunostintele si, in primul rand, limbajul. Chiar imi pare bine ca am primit mai multe carti de beletristica, cu toate ca vad aici si literatura documentara si romane istorice. Este un inceput bun, deoarece suntem romani si avem nevoie de legaturi culturale cu Patria mama”, a afirmat Eugenia Lucheaniuc, profesoare de limba si literature romana la scoala din satul nord-bucovinean Iordanesti.

 Sursa foto facebook