1 DECEMBRIE: Guvernul aloca 4 milioane de lei la MApN, SPP, SRI si Jandarmerie

Guvernul a alocat, marti, suma de 4 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea activitatilor organizate cu prilejul zilei de 1 decembrie ale mai multor institutii din domeniul sigurantei nationale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, suma va fi alocata Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza si Jandarmeriei Romane.

Toti romanii sarbatoresc de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Ziua de 1 Decembrie a fost stabilita ca Ziua Nationala a Romaniei in 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie.

Citeste si: O ARTERA PRINCIPALA DIN FIECARE ORAS SI MUNICIPIU SE VA NUMI ”1 DECEMBRIE 1918”

Pana la acesta data, Ziua Nationala a Romaniei era marcata in 23 august. Atunci se sarbatorea ziua insurectiei armate antifasciste, inceputul revolutiei populare in Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in 1944. Iar inainte de aceasta data, Ziua Nationala a Romaniei se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independentei de stat a Romaniei, dar si transformarea Principatelor Romane Unite in Regatul Romaniei.

Alegerea zilei de 1 Decembrie a facut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, in 1918, respectiv la Proclamatia de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, situandu-se in continuarea precedentelor actiuni unioniste ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

Muzeul Taranului Roman, ILUMINAT IN ROZ in cadrul campaniei de lupta impotriva cancerului de san