1 DECEMBRIE: MAE a alocat 2,28 milioane de lei pentru sarbatorirea Zilei Nationale de catre misiunile diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a alocat aproximativ 2,28 milioane de lei pentru sarbatorirea Zilei Nationale de catre misiunile diplomatice si institutele culturale care organizeaza cu aceasta ocazie concerte, expozitii, prezentari de moda, gale ale filmului romanesc sau lansari de carte.

Misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate organizeaza o serie de actiuni pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, printre care concerte, expozitii foto-documentare, gale ale filmului romanesc, lansari de carte sau conferinte.

Potrivit MAE, aceste evenimente au ca scop “promovarea valorilor reprezentative ale culturii traditionale si contemporane romanesti, in contextul special al marcarii in acest an a 25 de ani de la prabusirea regimurilor totalitare in Europa Centrala si de Sud-Est”.

Ele se adreseaza autoritatilor, corpului diplomatic, publicului, personalitatilor, reprezentantilor mediului de afaceri si ai mass-media din tarile de resedinta si opiniei publice internationale.

Citeste si: Peste 25.500 de angajati ai MAI vor actiona pentru desfasurarea in SIGURANTA a manifestarilor prilejuite de ZIUA NATIONALA

Suma alocata pentru organizarea actiunilor dedicate Zilei Nationale este de 2.281.450 lei, a precizat, la solicitarea Mediafax, Ministerul de Externe.

De Ziua Nationala, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, se va afla la Chisinau, in prima sa vizita oficiala in strainatate, ocazie cu care va participa la receptia organizata de Ambasada Romaniei in R. Moldova.

Mai multe misiuni au organizat in avans evenimente cu ocazia Zilei de 1 Decembrie.

Seria evenimentelor organizate de Ambasada din Austria a fost deschisa inca de miercuri, cu o seara culturala la sediul misiunii, intitulata “Seara vieneza cu suflet romanesc”.

Participantii au urmarit o prezentare de moda si un concert sustinut de artisti ai Operei de Stat din Viena: soprana Ildiko Raimondi (nascuta la Arad), violonistul originar din Maramures Liviu Burz si de pianistul Andrei Roth, nascut la Satu Mare.

Citeste si: Aproape 20.000 de angajati ai MAI, AVANSATI IN GRAD de Ziua Nationala a Romaniei

Programul cultural a fost urmat de o receptie, cu preparate traditionale si vinuri romanesti.

Printre cei aproximativ 160 de invitati s-au aflat membri ai Parlamentului National, fosti ministri, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Viena, reprezentanti ai cercurilor academice, de afaceri, turism si culturale din capitala austriaca.

Si in Ungaria, Ziua Romaniei a fost sarbatorita in avans. Pe 24 noiembrie, la centrul cultural RaM Colosseum din Budapesta a fost prezentat spectacolul “Suflet Romanesc” al lui Dan Puric, organizat de Institutul Cultural Roman, urmat de o receptie a Ambasadei Romaniei, la care au fost prezenti peste 600 de invitati, din partea autoritatilor ungare (guvern, parlament, primarii, alte institutii), ai corpului diplomatic, mediului academic si cultural, mass-media, comunitatii romanesti din Budapesta si din provincie.

In SUA, ICR New York si Ambasada Romaniei la Washington au organizat, pe 26 noiembrie, concertul violonistului Alexandru Tomescu pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei.

Cu acest prilej, ambasadorul Iulian Buga le-a transmis un mesaj romanilor din SUA, publicat pe site-ul ambasadei.

“Chiar daca se afla departe de tara, romanii din America nu au contenit sa reprezinte cu demnitate Romania si sa fie cu sufletul alaturi de ea. Asa cum a dovedit-o si recent, cu ocazia alegerilor din luna noiembrie a acestui an, comunitatea romaneasca a inteles ca sprijinul sau este indispensabil pentru asumarea de catre Romania a valorilor democratice si pentru pastrarea identitatii nationale prin promovarea valorilor, a traditiilor si a culturii romanesti in spatiul american”, se arata in mesajul diplomatului.

In Canada, pe 24 noiembrie, la Galeria nationala de arta din Ottawa, s-au desfasurat o receptie si un concert, iar, pe 30 noiembrie, la Primaria din capitala canadiana va fi organizat un eveniment ce cuprinde concerte, dansuri populare, mancare traditionala, premii si vanzari de produse.

In Franta, in perioada 19 noiembrie – 2 decembrie, are loc, la Strasbourg, “Festivalul de film romanesc”, in timp ce in Israel este organizata expozitia “Romania si Israel in culorile naturii”, la sediul ICR Tel Aviv, in perioada 1 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015.

Ziua Romaniei a fost sarbatorita si in Sri Lanka, printr-un cocktail si o expozitie de vinuri romanesti la care au participat peste 200 persoane, inclusiv membri ai guvernului, parlamentari, reprezentanti ai MAE, Guvernatorul Bancii Centrale a Sri Lanka, inalti functionari din ministere si alte institutii centrale, cetateni sri lankezi care au studiat in Romania si cetateni romani rezidenti in Sri Lanka, inclusiv voluntarii romani care lucreaza la organizatiile din sistemul ONU.

Cocktail-uri aniversare de Ziua Nationala au mai fost organizate si in Vietnam si Zimbabwe.