1 Februarie – Calendarul zilei, vezi principalele evenimente care au marcat aceasta zi de-a lungul vremii

Ziua de 1 februarie a fost marcata de-a lungul vremii de o serie de evenimente, printre care  nasterea pictorului Stefan Luchian in 1868, publicarea primului buletin meteo saptaminal in 1878 sau nasterea fostului presedinte rus Boris Eltin in 1931.

Tot intr-o zi de 1 februarie, Romania a obtinut statutul de invitat special in Consiliul Europei (1991), iar in 1993 la Bruxelles a avut loc ceremonia semnarii Acordului de asociere a Romaniei la Comunitatile Europene. 

1814 – Lordul Byron publica “Corsarul”. 10.000 de exempare se vind numai in prima zi.

1838 – S-a nascut scriitorul Nicolae Gane, prozator si memorialist din cercul “Junimii.”

1848 – S-a nascut pictorul Sava Hentia, participant la Razboiul de Independenta (1877-1878); a pictat numeroase scene de campanie (m. 21 februarie 1904)

Vezi aici cel mai important eveniment al zilei de 1 februarie 2014

1868 – S-a nascut pictorul Stefan Luchian (m. 1916).

1878 – A fost publicat primul buletin meteo saptaminal.

1922 – S-a nascut soprana Renata Tebaldi.

1931 – S-a nascut Boris Eltin, presedintele Rusiei (m. 23 aprilie 2007)

1946 – A fost proclamata Republica Ungara.

1951 – Adunarea Generala a ONU adopta, cu 44 de voturi pentru si 7 impotriva, o rezolutie care condamna guvernul Republicii Populare Chineze pentru agresiunea impotriva impotriva Coreei. Era pentru prima data de la constituirea ONU, cind o natiune era condamnata drept agresor.

1979 – Ayatollahul Khomeini se intoarce triumfator in Iran, dupa 15 ani de exil.

1990 – S-a hotarit constituirea Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), ca urmare a convorbirilor dintre reprezentantii partidelor politice si reprezentantii Consiliului FSN.

1991 – Romania a obtinut statutul de invitat special in Consiliul Europei.

1993 – La Bruxelles, a avut loc ceremonia semnarii Acordului de asociere a Romaniei la Comunitatile Europene. Partea romana a fost reprezentata de premierul Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu si de alte personalitati ale vietii politice.

1993 – A fost aprobat Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru protectia si conservarea unor bunuri culturale.
1995 – La Strasbourg, 21 de tari membre ale Consiliului Europei au semnat Conventia-cadru privind protectia minoritatilor nationale. Printre semnatari s-a numarat si Romania.

1995 – A intrat in vigoare Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana. Acordul impunea tarilor asociate o reorientare a economiilor lor si o adaptare la cerintele europene in domeniul economic.

1996 – Gavril Iosif Chiuzbaian, ministrul Justitiei, a solicitat, la Washington, organizatiei “Prison Fellowship”, precum si altor personalitati americane sprijin pentru eliberarea grabnica din inchisoarea de la Tiraspol a lui Ilie Ilascu si a grupului sau.

2000 – Liderul PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a fost ales presedinte al Senatului.

2001 – Comisia Europeana a redactat rapoartele pe baza raspunsurilor Romaniei si Bulgariei la chestionarele privind indeplinirea angajamentelor pentru modificarea regimului de vize al UE fata de cele doua tari si a decis ca pe 30 iunie sa prezinte un raport privind progresele realizate ulterior.

2002 – Gen.mr.Constantin Rotariu, lt.col. Ioan Paun si cpt. Gheorghe Constantin, ofiteri acuzati ca au dat ordin sa se traga in revolutionarii timisoreni de pe Calea Lipovei, in decembrie 1989, au fost condamnati de magistratii instantei supreme, la pedepse cuprinse intre 8 si 12 ani de inchisoare, dupa ce pe parcursul a zece ani instantele inferioare i-au gasit de patru ori nevinovati.

2003 – Naveta americana Columbia s-a dezmembrat in timpul reintrarii in atmosfera, la incheierea unei misiuni de 16 zile pe orbita, cu sapte astronauti la bord. Toti cei sapte astronauti au murit.

2003 – SUA a solicitat Romaniei, prin mesaje diplomatice, sprijin pentru campania impotriva Irakului. Astfel, Washingtonul dorea ca Romania sa puna la dispozitia trupelor americane spatiul aerian, aerodromurile si instalatiile aeroportuare de care dispune.

2005 – Keanu Reeves a primit o stea la Hollywood.

2007 – Bill Gates a primit ordinul Steaua Romaniei.

2008 – Antonel Tanase, vicepresedinte al PNL Bucuresti, a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

2009 – Patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii a fost intronizat la Catedrala Hristos Mantuitorul, la conducerea unei Biserici ortodoxe aflata in dezvoltare de la sfarsitul regimului sovietic. El a obtinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat in decembrie 2008.