1 IUNIE ZI LIBERA? ZIUA COPILULUI ar putea deveni NELUCRATOARE prin lege

Mai multi parlamentari de la toate formatiunile politice au semnat o propunere legislativa care instituie ziua de 1 IUNIE, cand se sarbatoreste ZIUA COPILULUI, ca ZI LIBERA, ei motivandu-si initiativa prin faptul ca timpul scurt petrecut de parinti cu copiii lor si lipsa de la evenimentele si serbarile organizate cu aceasta ocazie afecteaza in mod negativ evolutia copiilor si dezvoltarea lor in societate.

Propunerea legislativa, initiata de senatorul UDMR Rozalia Biro si deputatul PNL Claudia Boghicevici, a fost semnata de 61 de deputati si senatori de la toate partidele reprezentante in Parlament si isi propune modificarea articolului 139 din Legea 53/2003, Codul Muncii, arata Newsro.

Astfel, initiatorii isi motiveaza propunerea prin faptul ca petrecerea timpului cu copiii, in weeekend sau in vacante, nu substituie faptul ca in restul timpului le acordam prea putin din timpul nostru.

Acestia mentioneaza ca ziua de 1 iunie este Ziua internationala pentru protectia copilului, iar in Romania este denumita ZIUA COPILULUI. In aceasta zi, in majoritatea gradinitelor si scolilor primare se organizeaza evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar multe institutii au in program evenimente gen “porti deschise” pentru copii.

“Importanta acestor evenimente in dezvoltarea copiilor este una majora, iar aprecierile din partea parintilor sunt esentiale pentru copii”, afirma parlamentarii, care mentioneaza ca lipsa parintilor de la aceste evenimente are implicatii psihologice negative in dezvoltarea copiilor, se mai arata in expunerea de motive la propunerea legislativa.

CITESTE SI: CATE ZILE LIBERE VOR AVEA ROMANII IN 2016 – CALENDAR ZILE LIBERE 2016

Initiatorii mai spun ca de cele mai multe ori, parintii isi iau o zi de concediu, pentru ca nu toti angajatorii au disponibilitatea de a acorda aceasta zi libera, iar atunci cand intarzie la munca, pentru ca au participat la serbari, sunt sanctionati de sefii lor.

“Romanii petrec foarte mult timp la serviciu si au putine zile pe care le dedica copiilor, in mod exclusiv. Luand toate aceste date in considerare, consideram ca, de 1 IUNIE, ZIUA COPILULUI, unul dintre cadourile cele mai de pret pe care le-ar putea primi cei mici ar fi timpul si atentia parintilor”, spun parlamentarii.

Initiatorii mai afirma ca acei copii care nu petrec timp de calitate cu parintii pot prezenta tulburari de comportament, care se poate manifesta prin nivel ridicat de neadaptare sociala sau familiala, relatii proaste cu cei din jur. Parlamentarii spun ca ziua de 1 IUNIE trebuie sa fie declarata zi libera pentru toti romanii, pentru ca s-ar crea o discriminare daca s-ar acorda aceasta facilitate doar parintilor.

Romania se afla pe ultimele pozitii in Uniunea Europeana (UE) la numarul de zile libere primite, exceptand zilele de odihna. Romanii au 12 zile libere, in 2016, stabilite pentru sarbatori religioase si publice, dintre care sapte sunt in timpul saptamanii, iar cinci in weekend.

Sursa foto: B365