10 lucruri care fac ca Japonia să fie o țară ieșită din comun

Cu păduri luxuriante și orașe pline de viață, o societate tradițională, dar foarte avansată din punct de vedere tehnologic, Japonia este o țară în care trecutul și viitorul se întâlnesc de multe ori într-o armonie demnă de admirat.

Japonia un tărâm ai cărui locuitori au pus la punct un sistem ce pare să se străduiască să fie mai bun de la o zi la alta. Iată zece realități care fac Japonia să iasă în evidență față de alte țări.

1. Japonia are circa 1.500 de cutremure în fiecare an

Există peste 100 de vulcani activi în țară și aproximativ 15 evenimente vulcanice majore, inclusiv erupții, în fiecare an. Multe dintre acestea reprezintă o amenințare serioasă pentru oameni.

Japonia este situată în Cercul de foc, o zonă în care se întâlnesc plăci continentale și oceanice. Din această cauză, a fost ținta a zece dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultima sută de ani. În ciuda acestui fapt, japonezii rezistă, revenindu-și după fiecare dezastru, și se bucură de una dintre cele mai dezvoltate economii din lume.

2. Peste două treimi din suprafața Japoniei sunt acoperite de păduri

În ciuda faptului că are una dintre cele mai mari densități ale populației, peste 68.55% din Japonia este acoperită în păduri. Politica japoneză în materie de gestionare a pădurilor datează de acum patru secole, când cererea crescută de cherestea, determinată de dezvoltarea populației, s-a transformat într-o amenințare la adresa învelișului verde al țării.

Un al doilea val de împădurire a fost declanșat după Al Doilea Război Mondial și, până în prezent, atât organizațiile guvernamentale, cât și organizațiile private plantează copaci pe plan local pentru a compensa emisiile de carbon.

3. În școlile japoneze, curățenia face parte din programa școlară

Încă de la șase ani, copiii sunt învățați să curețe în cadrul activităților școlare de zi cu zi, pentru a le trezi un sentiment de respect față de ordine, responsabilitate și un simț al egalității. Unele activități, cum ar fi curățatul băilor, vopsitul și reparațiile, desigur, sunt lăsate la dispoziția personalului calificat.

4. Japonia are una dintre cele mai punctuale căi ferate din lume

Trenurile japoneze cu o întârziere medie mai mică de un minut pe linia Shinkansen de mare viteză dintre Tokyo și Osaka. Întârzierile sunt atât de neobișnuite, încât conductorul anunță scuze, iar compania feroviară poate emite chiar și un „certificat de întârziere” dacă trenul întârzie cinci minute. Dacă întârzie mai mult, apare la știri.

5. Japonia are cea mai mică rată a obezității în rândul țărilor dezvoltate din lume

Pe baza standardelor internaționale care definesc indicele de masă corporală (IMC) de peste 30 drept obezitate, doar 4.3% dintre japonezi sunt obezi, comparativ cu aproape 55% dintre români.

În 2008, Japonia a introdus o prevedere cunoscută sub numele de „legea metabo”, care le impune cetățenilor cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani să-și măsoare talia o dată pe an pentru a preveni răspândirea bolilor metabolice precum diabetul și accidentele vasculare cerebrale. Persoanele supraponderale sunt obligate să participe la cursuri de dietă și, dacă acest lucru nu se întâmplă, angajatorii lor sunt amendați.

6. Japonia este patria automatelor, mașini care vând orice

Există peste cinci milioane de distribuitoare automate în Japonia, adică aproximativ unul pentru fiecare 25 de oameni. Japonezilor le place atât de mult să cumpere de la automate, încât au mașini care vând aproape orice: băuturi calde și reci, hot dog, cărți de desenat, hârtie igienică, umbrele, supă instant, orez, banane și chiar și ouă proaspete.

7. Multe școli și companii organizează „ateliere de plâns”

În cadrul acestora, elevii, studenții și angajații sunt încurajați să plângă, în încercarea de a scăpa de stres și de a se simți confortabil și capabili să-și exprime emoțiile.

Companiile angajează bărbați care arată bine și care, în timp ce plâng ei înșiși, le arată participanților videoclipuri triste și le șterg lacrimile. În școli, profesionistul plânsului este cunoscut sub numele de „namida sensei” sau „profesorul de lacrimi”, care organizează diverse activități lacrimogene și ține prelegeri despre plâns.

8. În Japonia, mulți copii cu vârsta de trei ani merg singuri cu autobuzul școlar

Apoi, până la vârsta de cinci sau șase ani, învață să folosească transportul public sau să meargă până la școală fără a fi însoțiți de părinți. Atât școlile, cât și părinții se implică în acest efort de dezvoltare a abilităților de orientare, astfel încât copiii să devină independenți cât mai repede. Succesul acestui sistem se datorează și cartierelor sigure în care cresc copiii. Există, de asemenea, o emisiune TV populară  în Japonia, numită „Hajimete no Otsukai” sau „Prima mea misiune”, care prezintă copii în vârstă de doi sau trei ani care duc la îndeplinire diferite sarcini încredințate de părinții lor, în timp ce o echipă îi filmează pe ascuns.

9. Rata criminalității în Japonia este în declin de 17 ani

Criminalitatea a scăzut de la 2.8 milioane de infracțiuni înregistrate în 2002 la mai puțin de un milion în 2017. În mod ciudat, dar explicabil, segmentul de populație care înregistrează o creștere a infracționalității este reprezentat de vârstnici. Japonezii de peste 65 de ani comit de patru ori mai multe infracțiuni decât înainte.

10. Speranța de viață în Japonia este una dintre cele mai ridicate din lume, de 84.5 ani

Oricine împlinește 100 de ani în Japonia era onorat de prim-ministru cu o cupă de argint drept cadou, o tradiție începută în 2009. De atunci, însă, a existat o creștere atât de însemnată a numărului de centenari, încât guvernul a fost nevoit să renunțe la cupele cu argint în 2016. Începând cu 2019, sunt aproape 70.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.

Sursa traducere: incredibilia.ro