10 lucruri pe care probabil nu le știai despre Republica Dominicană

Republica Dominicană este o destinație de vis, cea mai populară din Caraibe, cu obiective turistice care merită vizitate și o infrastructură turistică dezvoltată.

O vacanta in Republica Dominicana poate lua forma unei escapade romantice, a unui concediu plin de distractie sau chiar a unui sejur orientat spre wellness și tratamente balneoclimaterice. Iată câteva curiozități despre aceasta destinație turistică exotică.

  1. Mix cultural, arhitectural și gastronomic

Tribul ”taino” a populat aceste locuri, încă din sec. VII, fiind descoperiți de europeni la sfârșitul secolului al XV-lea. Republica Dominicană a fost printre primele zone colonizate de pe teritoriul latino -american.

Bartolomeu Columb, fratele lui Cristofor Columb, a fondat orasul Santo Domingo, când spaniolii s-au stabilit peinsulă pentru a lansa viitoare atacuri asupra Americii. Astfel a rezultat un mix cultural, arhitectural și gastronomic între vechii băștinași taino, africanii, folosiți ca și sclavi și coloniștii spanioli.

Această insulă a fost numită după descoperire, de către Cristofor Columb, ”La Española”, sau Mica Spanie, fiind declarat cel mai frumos pământ din Lumea Nouă.

  1. Țara a fost cunoscută până la independența definitivă, ca Santo Domingo

În 1496, spaniolii întemeiază „Nueva Isabela”, numit mai târziu Santo Domingo, care a dat și denumirea zonei o lungă perioadă de timp. Santo Domingo, care este de fapt capitala Dominicanei, este cea mai veche localitate din emisfera vestică, fiind fondată de europeni în secolul al XV-lea.

Orașul este considerat și Prima Capitală Ameriană, datorită faptului că acolo a fost construită prima catedrală, prima universitate și primul spital din toat continentul American.

  1. Dominicanii au luptat în trei mișcari de independență

În 1697 insula este împărţită între Franţa şi Spania, iar în 1795 întreg teritoriul său devine posesiune franceză. În 1821, când Jose Nunez de Caceres, fost guvernator al coloniei, i-a declarat prima independență, libertatea nu a durat mai mult de două luni. În februarie 1822, teritoriul său este anexat forțat la Haiti.

În 1844 după Războiul Dominican pentru Independenţă, împotriva dominaţiei haitiene, insula se împarte în cele două state, dar partea dominicană ajunge iar sub dominaţia colonială spaniolă, până în anul 1865 când, prin ”Războiului dominican pentru Restaurarea Independenţei”, dominicanii îşi câştigă dreptul la autodeterminare.

Ajung să fie ocupați de Statele Unite ale Americii în 1916, până în 1924. În 1930 după o lovitură de stat se instaurează un regim dictatorial. Abia în 1978 Republica Dominicană a trecut la un regim democratic și alegeri libere.

  1. A devenit una din cele mai populare destinații de vacanță din Caraibe

Dominicana a ajuns una dintre cele mai populare destinații turistice din Caraibe, turismul fiind un pilon de bază al țării. Are o populație de 10.499.707 locuitori, care anual primesc în vizită peste 6 milioane de turiști. Zona Dominicanei este, din punct de vedere geografic, diversificată, având de la peisaje montane uimitoare, până la lăstărișuri în deșert și sutele de kilometri de coastă, care au plaje minunate cu nisip alb, situate la umbra palmierilor.

  1. Cele mai interesante locuri de vizitat

Cele mai interesante locuri de vizitat în cadrul unui sejur in Republica Dominicana, excluzând capitala Santo Domingo, ar fi Altos de Chavo și insula Saona. Altos de Chavon este un sat medieval mediteraneean, construit de un milionar american pentru fiica lui, prin anii 70. O să vedeți un amfiteatru în aer liber, o bisericuță minunată și o zonă care merită să vă încâne privirile.

Insula Saona este o perlă, un loc care pare ireal, un paradis în care trăiesc în habitatul lor natural sute de specii de animale. Se pot observa mai multe specii de broaște țestoase, păsări, reptile, dar și delfini și alte specii marine.

Totodată, În Golful Samana se pot urmări an de an balenele cu cocoașă, între lunile decembrie și martie, deoarece vin pentru împerechere.

  1. Cele mai înalte cote ale Cordillera Central se găsesc în masivele Pico Duarte și Valle Nuevo

Pico Duarte este cel mai înalt vârf din Republica Dominicana și din Caraibe, cu o înălțime de 3.098 metri. Acest munte conferă Hispaniolei locul 16 în topul celor mai înalte vârfuri montane insulare din lume.

Vârful a fost numit Pico Duarte, în onoarea lui Juan Pablo Duarte, unul dintre părinții fondatori ai Republicii Dominicane. În vărful muntelui este un bust de bronz orientat spre est al lui Duarte, deasupra unui piedestal de piatră, lângă un stâlp care arborează steagul dominican și o cruce.

  1. Republica Dominicana este singura țară din lume care are imaginea Bibliei pe steag, iar în imnul național nu e menționată nici capitala, nici numele țării

Dominicanii sunt foarte primitori, deschiși și vei remarca rapid că se mândresc cu locurile lor, cu țara, cu steagul, pe care nu ratează să îl afișeze cu orice ocazie. Steagul dominican are o cruce mare, albă, care îl împarte în patru părți egale, de culoare roșie și albastră.

Un alt fapt interesant este lipsa din imnul național a mențiunii ”Republica Dominicana” și ”Santo Domingo”, în versuri nu apar denumirile țării sau capitalei, dar în schimb este prezent un termen ce deriva din limba indienilor taino ”Quisqueyanos”, care se traduce prin ”mama tuturor ținuturilor”.

  1. Sportul national al Republicii Dominicane este baseball-ul

Juan Marichal, Pedro Martinez si Sammy Sosa, mari jucători de baseball ai lumii, sunt dominicani. În Republica Dominicană baseballul e sport național. După Statele Unite, Republica Dominicană are al doilea cel mai mare număr de jucători de baseball din Liga majoră de Baseball.

Acest sport a ajuns la dominicani când Corpul de Marină al Statelor Unite a ocupat insula, în perioada 1916-1924. Între anii 1907-1920, baseball-ul a fost jucat în Republica Dominicană pentru distracție și socializare, de „dragostea jocului”, dar prin 1921 echipele au început să strângă bani de la spectatori și jocul de campionat din acel an a adus peste 7.000 de dolari.

Un punct culminant din Clasamentul mondial de baseball a fost când Republica Dominicana a jucat în Statele Unite și a câștigat 7 la 5 în fața unui record de 37.446 de fani la Parcul Marlins în Miami, în anul 2017.

  1. Republica Dominicană este renumită pentru rom, trabucuri și cafea

Republica Dominicană este renumită și recunoscută pe plan mondial pentru producția de rom, băutură distilată aromată din melasă. Aici o să găsiți rom de cea mai înaltă calitate, inclusiv la magazinele cu produse locale. Specificul romului ţine de ingredientele folosite, de tehnica de distilare şi de durata de învechire, fiind o bază pentru o varietate de cocktailuri.

Cafeaua din Caraibe te duce cu gândul la plajele exotice, așa că nu ezita să faci cumpărături, o să găsești o cafea de lux în magazine și piețe. Cafeaua din Republica Dominicană este renumită la nivel mondial pentru calitatea sa, având o aciditate mai mare decât cea a cafelelor din zonele vecine.

Țigările din foi sau trabucurile sunt de asemenea de calitate în Dominicană. Trabucurile dominicane sunt apreciate de către fumători pentru aroma și gustul lor distinctiv și concurează cu brio cu trabucurile cubaneze.

  1. Peste 200 de plaje

Republica Dominicană este renumită în rândul destinațiilor caribiene de vacanță pentru plajele sale. Statul insular are peste 1200 de kilometri de litoral, cu peste 200 de plaje, printre care Bavaro Beach din Punta Cana sau Playa Dorada din Puerto Plata.

Republica Dominicană este o destinație în care trebuie să ajungi și care îți va asigura o vacanță de neuitat. Călătorie plăcută!