ZECE REMEDII NATURALE eficiente in tratarea RACELILOR

V-aţi gândit că unele dintre cele mai eficiente remedii împotriva răcelilor, virozelor sau infecţiilor pot fi găsite cu uşurinţă în propria cămară? Suntem tentaţi la primul semn de boală să dăm buzna la farmacie. Specialiştii spun însă că putem apela cu încredere la tratamente naturiste pentru răceală şi gripă, mai ales că le putem găsi uşor. În plus, remediile din natură nu dau dependenţă şi nici nu au reacţii adverse. Un adevărat ajutor atunci când eşti răcit sunt inhalaţiile făcute cu plante puternic aromate, ca menta, busuioc, cimbru, ace de brad, în combinaţie sau simple.

Aici gasesti 10 remedii naturale de preparat in casa despre care se stie ca sunt foarte eficiente in tratarea racelilor:

1. Mierea

Pentru ca mierea este folosita de ani de zile ca remediu impotriva racelii, unii poate stiu deja ca mierea poate fi eficienta in a scurta ciclul de manifestare a unei raceli. Expertii au descoperit ca mierea de hrisca poate ajuta in tratarea tusei, pentru ca panseaza si calmeaza gatul iritat. Daca ai copii mai mici de un an, nu ii da miere, deoarece poate conduce la botulism.

2. Usturoiul

Usturoiul este fără îndoială unul dintre cei mai populari agenţi curativi, care datorită  proprietăţilor antivirale deosebite,  este considerat un adevărat antibiotic natural. Acesta este o sursă bogată de antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile acestuia se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice.
Usturoiul este recomandat în special în cazul infecţiilor produse de stafilococi, precum bronşita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziţilor intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecţiilor pielii. 

3. Uleiul de oregano

Studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic.  Un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea.  Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată că un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.

4. Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale in tratarea unei raceli, pentru ca face sa creasca productia de celule albe, si poate, de asemenea, ajuta la prevenirea multiplicarii virusurilor in timp ce reduce mucusul si inflamatia de pe caile nazale. Se poate consuma vitamina C sub forma de pastile, insa alternativele sunt fructele si legumele surprinzator de bogate in vitamina C, anume portocalele, conopida, lamaile, broccoli, capsunile, varza, piersicile, kiwi, rosiile si patrunjelul.

5.  Siropul de ceapa

Se recomanda cand esti racit si tusesti, avand proprietati antivirale si de combatere a germenilor microbieni. La fel, poti folosi ghimbirul: 10 g de ghimbir tocat marunt se lasa la fiert in 250 ml de apa. Dupa ce ghimbirul a fiert, iar apa s-a mai evaporat din vas, adauga o jumatate de lingurita de zahar. Acest decoct trebuie baut cat este fierbinte.

6. Gargara cu apa sarata
Gargara cu apa sarata si calduta ajuta la eliminarea oricarei bacterii din gura sau din gat. Amesteca in jur de ¼ pana la ½ de lingurita de sare intr-un pahar de 250 ml de apa calda, si invarte pana cand toata sarea se dizolva, inainte de gargara.

7. Supa de pui
Supa de pui este bogata in nutrienti si vitamine esentiale pentru tratarea unei raceli. Studii stiintifice au dovedit ca poate subtia secretiile de mucus, iar carbohidratii din bulion si din fidea pot ajuta la mentinerea unui nivel ridicat de energie.

8. Ceaiul verde

Un alt antibiotic natural şi un antioxidant puternic, ceaiul verde conţine o gamă variată de polifenoli, care dizolvaţi în apă, acţionează asemenea unor antibiotice non-toxice. Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat dimineaţa în locul cafelei, acesta  este şi un rezervor natural de vitamine (din grupa B, A, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi ce asigură stimularea sistemului imunitar şi creşte rezistenta organismului în lupta cu infecţiile.

9. Ghimbirul

Un alt remediu naturist pentru raceala este ghimbirul, pe care il poti consuma, de asemenea, sub forma de ceai. Este indicat sa adaugi si o felie de lamaie impreuna cu o lingurita de miere, iar efectul antiinflamator se va face simtit in scurt timp.

10.  Măceşele si catina  

Măceşele sunt cea mai importantă sursă de vitamina C. O porţie de o linguriţă de măceşe pe zi, pentru prevenirea gripei sau două-trei linguriţe de pulbere de maceşe atunci când suntem bolnavi pot face minuni.
La 100g miere se adaugă 30 g fructe de cătină, se lasă la macerat 3-7 zile, după care se dau copiilor câte 2 linguriţe/zi, iar adulţilor 2 linguri/zi. Se ia până la ora 14, deoarece este puternic energizant şi seara poate produce palpitaţii şi somn agitat.

Exista o multitudine de remedii naturiste pentru raceala, insa ar fi indicat sa te feresti, in primul rand, de aceasta afectiune. Daca nu reusesti sa scapi de ea in aceasta toamna, evita sa iesi din casa timp de trei zile, consuma fructe si legume bogate in vitamine si hidrateaza-te corespunzator cu ceai din plante medicinale indulcit cu miere.

Sursa foto: adevarul