10 sfaturi utile pentru a alege faianța și gresia pentru baie

Faianța și gresia din baie nu sunt un mic accesoriu ca un robinet sau un capac de toaletă, ci ceva care poate schimba în întregime aspectul acestei încăperi, care poate să-i adauge stil, eleganță și să-ți crească sentimentul de calm și relaxare când intri.

Iată câteva sfaturi utile atunci când construiești, renovezi și vrei să alegi faianța și gresia de la baie:

  1.  Alege mărimea faianței/ faianței în raport cu mărimea încăperii de baie– unii consideră la modă foile mari de faianță și gresie dar specialiștii în design recomandă să le adaptezi la dimensiunea camerei băii sau toaletei, Dacă aceasta este mică (așa cum multe băi sunt, în special cele de bloc), nu folosiți plăci de format mare ci mici sau medii. O toaletă de serviciu de exemplu v-a arăta bine placată cu gresie micuță tip mozaic sau fagure și cu foarte puțină faianță, chiar deloc. Există și plăci mari de faianță/ gresie care au un design mărunt pe suprafața lor (mozaic, piatră, dale etc) și pot fi și acestea folosite cu succes într-o baie mică.
  2. Culori și stil – baia este o încăpere separată dar tot parte a locuinței tale, așa că trebuie să fie amenajată cumva în același stil cu restul casei. Imaginează-ți că intri pe o ușă dintr-un restaurant modern, într-o peșteră, cam asta este senzația când camera de baie arată total diferit de restul casei. Înainte de a alege faianța, răspunde-ți la următoarele întrebări: Ce culori sunt dominante în casa ta la pereți, mobilier (alege doar 2-3)? Ce stil de amenajare este dominant? (Tradițional? Clasic? Rustic? Modern?). Baia trebuie amenajată în același stil. Oricât ar fi de la modă faianța decorativă tip cărămidă, de exemplu, este mai potrivită stilurilor de amenajare rustic și industrial decât la alte stiluri. Ideal ar fi să consulți un designer sau un arhitect care să se asigure că există o continuitate a stilului și nu un amestec de de toate. Sau poți cere ajutorul pe rețele de socializare de amenajări interioare dar trebuie să știi bine în ce stil este restul locuinței amenajat și în ce culori principale.

    Alege pentru pardoseală o culoare similară cu cea a holului sau a altor încăperi ale casei pentru a nu afecta curgerea spațiului și designul unitar.
    De asemenea, nu încărca baia cu prea multe culori. 2, maxim 3 sunt de ajuns. Dacă te gândești la o culoare puternică sau la ceva cu mai multe nuanțe în ea (tip marmură, piatră, cu flori sau modele), mai bine amenajezi numai un perete accent cu aceasta sau numai zona dușului, căzii și pentru restul folosește plăci albe sau o altă culoare neutră.

    Atenție, culorile închise sunt nepotrivite în încăperi de baie mici și cu ferestre care nu asigură lumină suficientă. Un furnizor de geamuri termopan din Bucuresti iti poate recomanda ferestre cu rame inguste si multa sticla. Vor face camera să pară mare. O baie foarte mică va arăta mai mare dacă folosești cât mai puține culori și cât mai deschise (pentru pereți, obiecte sanitare), alb sau crem deschis dacă se poate.

  3. Informează-te cu privire la caracteristicile tehnice ale faianței/ gresiei– este simplu să te uiți la un model de faianță sau de baie pe net și să îl consideri potrivit, dar caută să afli și ce caracteristici tehnice are, păreri pro și contra. Ca exemplu, plăcile fabricate din piatră naturală folosite în zonele cu umiditate crescută pot să dea probleme, deoarece au o porozitate ceva mai mare față de cele ceramice și se poate să ai probleme cu vecinii dacă nu hidroizolezi bine zona înainte de montare. Folosirea plăcilor de faianță din sticlă sau chiar a pereților de sticlă în zone cu apă calcaroasă, poate fi un minus, vor fi foarte greu de curățat.

    Pentru gresie este importantă și rezistența la trecere PEI: cuantifică rezistența la abraziune a unei plăci ceramice și determină clasa de trecere. Astfel gresiile sunt clasate în 4 grupe diferite:
    – PEI I: de montat numai pe pereți
    – PEI II: pentru zone cu trecere moderată, cum ar fi o cameră normală sau o baie unde nu se intră încălțat
    – PEI III: pentru zone cu trafic normal, spre exemplu living-uri
    – PEI IV: pentru zone cu trecere frecventă, cum ar fi bucătării sau băi în care se poate intra încălțat
    – PEI V: pentru zone cu trafic intens, ca restaurante, clădiri de birouri etc.

    De asemenea este importantă pentru gresie și aderența la alunecare și iată ce înseamnă acele litere de pe etichetă:  Cu picioarele goale: A – aderență medie; B – aderență ridicată; C – aderență sporită. Încălțați: R9 – aderență normală, ce pot fi folosite în holuri și în cafenele, restaurante mici, clădiri publice; R10 – aderență bună, pot fi utilizate în restaurante mari și cabinete medicale; R11 – aderență foarte bună, se pot folosi în zone cu risc mare de alunecare precum cantine, restaurante și abatoare; R12 și R13 – aderență excelentă, ideale pentru zonele cu risc foarte mare de alunecare precum rampe auto, bucătării foarte mari și crame

  4. Cât din perete să plachezi?- când faci designul și calculezi faianța necesară, planifică un design potrivit tendințelor moderne actuale și nu cum are vecinul sau prietena ori cum obișnuia să aibă baia bunica la țară. Brâurile din faianță nu mai sunt la modă, fie că sunt ele pe jumătate, trei sferturi sau oricât te gândești să acoperi din perete. Dacă pui faianță acoperă tot peretele de sus până jos. În băile moderne există chiar zone fără faianță, fiind acoperite doar cele care se pot uda iar restul rămânând doar cu var/ vopsea. Și când te gândești să combini faianță de două culori de exemplu, sau plăci cu modele cu plăci simple, nu crea brâuri inestetice de culoare ci combină-le creativ în dungi sau alte modele interesante.
  5. Adaugă textură- dacă dorești să creezi o atmosferă de spa pentru baia ta, atunci poți să alegi un model de faianță/ gresie inspirat din natură. Plăcile cu design în relief de tip piatră, ardezie, travertin, plăci din piatră naturală, marmură vor aduce natura mai aproape și vor crea un spațiu relaxant și reconfortant. Combină aceste texturi cu tonuri naturale de lemn (la pardoseală, mobilier etc). Atenție, aceste tipuri de plăci ceramice pot face spațiul să pară aglomerat și încărcat, mai ales în băile mici, de aceea poți să le folosești doar într-o zonă a băii (perete accent, zona cu cada, dușul ori chiuveta) și în restul folosește alt tip de faianță fără modele, de o singură culoare deschisă sau neutră.
    Textura poate avea și un rol practic: fără ea, atunci când lumina care intră pe fereastră este puternică, razele solare se vor reflecta din gresie/ faianță și te vor orbi. Iar dacă nu ai o textură pe pardoseală, riști ca atunci când ieși din duș ud,  să aluneci și să cazi.
  6.  Plăci mate sau lucioase? – este mai mult vorba de preferințele personale. La anumite stiluri de amenajare (chic, etno, mediteranean) sunt potrivite mai mult modelele mate. Plăcile lucioase pot mări senzația de curățenie și luminozitate a spațiului dar trebuie să știi că sunt mai greu de întreținut, pe ele se vor vedea toate petele și amprentele.
  7. Gresie și faianță porțelanate sau obișnuite?- plăcile ceramice porțelanate, datorită proprietăților tehnice cu care vin, au o rezistență mai bună la șocurile mecanice și tocmai de aceea sunt ideale pentru placarea podelelor. Variantele de faianță obișnuite sunt mai potrivite pentru pereți, unde riscul de a fi lovite și afectate este mai mic.
  8. Plăci rectificate sau nerectificate?- pe multe dintre site-urile de specialitate sau de vânzări, se vorbește despre piese ceramice rectificate, dar nu mulți știu despre ce este vorba. Gresia și faianța rectificată au mărimi mult mai precise comparativ cu cele nerectificate și niște unghiuri exacte de 90 de grade. Aceasta înseamnă că pot fi montate în băi sau alte încăperi cu rosturi mult mai mici între ele, rezultatul final fiind o mai bună calitate.
  9.  Modalitatea de așezare a faianței- un aer modern poate fi dat băii și prin modul de așezare a plăcilor de faianță sau de gresie. Modul clasic este cel orizontal dar se pot pune și pe verticală ori chiar în diagonală, se pot și combina, cu efecte estetice garantate. Se pot chiar folosi mai multe tipuri de faianță, să intercalezi unele de format lung cu o zonă verticală de faianță pătrată de aceeași culoare și model sau diferită, de exemplu. Un mic secret: faianța de format lung așezată pe orizontal poate da impresia de lărgime camerei de baie, pe când așezarea pe verticală este benefică pentru a da senzația de înălțime mai mare peretelui respectiv.
  10. Ia în considerare modul de întreținere a lor –baia necesită curățare și dezinfectare frecventă. Indiferent ce gresie sau faianță alegi, asigură-te că știi cum se poate curăța și dacă există restricții cu privire la produsele de curățenie care se pot folosi.