11 februarie: Ziua Europeana a Numarului Unic 112

Joi, 11 februarie, este celebrata Ziua Europeana a Numarului Unic 112, rezervat apelurilor de urgenta. 112 este numarul unic de urgenta care poate fi apelat in toate cazurile in care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietatii si necesita interventia imediata a Ambulantei, Politiei, Pompierilor sau Jandarmeriei.

Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon, fix sau mobil, in Romania si in intreaga Uniune Europeana. Reamintim ca anul trecut, in luna noiembrie, la Scoala pentru deficienti de auz „Sfanta Maria”, din Aleea Istru nr. 6, a avut loc evenimentul de lansare a numarului 113, dedicat persoanelor cu dizabilitati de auz sau vorbire. La eveniment, reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale au facut o prezentare a serviciului 113, precum si o demonstratie a procedurii specifice de inregistrare a apelurilor la acest numar.

“Aceasta initiativa dedicata celor cu dizabilitati de auz sau vorbire constituie un pas extraordinar pentru a le crea acestora conditii de viata egale cu ceilalti membri ai comunitatii. Sistemul lansat in Sectorul 6 le-a demonstrat tinerilor cum pot sa ia legatura cu operatorii sistemului de urgente medicale. Este foarte important pentru ei sa invete de mici cum sa procedeze, asa incat sa fie pregatiti sa efectueze un apel de urgenta daca vreodata va fi cazul”, a declarat primarul RARES MANESCU.

STS precizeaza ca pentru a putea utiliza acest numar, este obligatorie inscrierea in baza de date a serviciului 112, potrivit informatiilor ce sunt publicate pe website-ul www.112.ro. Biroul de asistenta la inregistrare din regiunea Bucuresti-Ilfov se afla situat pe Strada Italiana nr. 3, Sector 2 (program marti – joi: 10.00 – 14.00).

STS atrage atentia, totodata, ca apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113 constituie contraventie, faptele fiind sanctionate cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Sursa foto: primarie6