12 AUGUST: ZIUA INTERNATIONALA A TINERETULUI

ZIUA INTERNATIONALA A TINERETULUI este marcata anual, la 12 august, incepand din 2000. Ea reprezinta o ocazie de a sustine eforturile tinerilor pentru PROMOVAREA PACII, A DREPTURILOR SI LIBERTATII OMULUI SI A SOLIDARITATII, relateaza Agerpres.

Tema propusa pentru 2015 subliniaza necesitatea IMPLICARII TINERILOR IN ACTIVITATILE CIVICE. Participarea tinerilor la viata sociala, politica, economica a societatii este esentiala pentru realizarea unei DEZVOLTARII DURABILE A SOCIETATII UMANE, se mentioneaza pe pagina ONU dedicata zilei in acest an.

In acest an, prin mesajul sau secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, transmite liderilor din intreaga lume sa adopte o viziune noua, indrazneata, pentru dezvoltarea durabila, prin angajarea tinerilor in actiunile prioritare ale societatii umane, acestia constituind o forta foarte importanta si deloc neglijabila in conditiile in care lumea se schimba cu o viteza fara precedent. In incheierea mesajului indemnul este pentru “a sprijini tinerii in crearea unui viitor in care planeta noastra sa fie PROTEJATA si toti oamenii sa traiasca in DEMNITATE”.

In prezent, PROGRAMUL MONDIAL DE ACTIUNE PENTRU TINERET joaca un rol important in dezvoltarea tinerilor. Acesta se concentreaza pe masurile de consolidare a capacitatilor nationale in domeniul tineretului, pentru cresterea numarului si calitatii oportunitatilor disponibile pentru tineri in vederea participarii depline, eficiente si constructive in dezvoltarea societatii. Programul Natiunilor Unite privind tineretul prevede o serie de activitati de promovare a dezvoltarii tineretului, inclusiv sprijinirea interguvernamentala de elaborare a politicilor pentru tineret.

CITESTE SI: 8 AUGUST – ZIUA INTERNATIONALA A PISICII

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a aprobat la 17 decembrie 1999, prin Rezolutia 54/120, recomandarea facuta de catre Conferinta mondiala a ministrilor responsabili pentru tineret (Lisabona, 8-12 august 1998), de a marca Ziua Internationala a Tineretului la 12 august.

Potrivit statisticilor ONU, persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani reprezinta, in prezent, aproape jumatate din populatia globului, care este de aproximativ 6,45 de miliarde. Pana in 2050 se estimeaza ca populatia va atinge cifra de 8,9 miliarde, iar numarul persoanelor in varsta de cel putin 60 de ani se va mari de aproape patru ori, ajungand la aproximativ 1,9 miliarde. Astfel, la mijlocul acestui secol, populatia globului va fi formata din tineri si varstnici in proportii aproape egale.

Sursa foto: unyouthsummit