15 tabuuri sexuale la români: totul despre fantezii, jocuri şi dragoste interzisă. De ce nu vorbim despre obsesiile noastre

Pentru cei mai mulţi români, sexul a rămas un subiect despre care evită să discute indiferent de împrejurimi. Specialiştii consideră că aceste discuţii sunt evitate din lipsă de educaţie sau din lipsa unei culturi a sexualităţii în societatea noastră. Jurnaliştii „Adevărul“ au discutat cu cei mai importanţi specialişti din domeniu şi prezintă cele mai întâlnite tabuuri ale românilor.

Studiile arată că în România ultimilor ani, oamenii au devenit mult mai dezinhibaţi în ceea ce priveşte consultarea specialiştilor sexologi, a psihologilor sau a medicilor în legătură cu problemele sexuale. În acelaşi timp, restricţiile impuse prin educaţia şcolară sau religioasă conduc, în continuare, la plasarea multor aspecte legate de viaţa sexuală în categoria „viciu”.

Cel mai des întâlnite tabuuri la români

Sexologii consultaţi de redactorii „Adevărul“ au căzut de acord asupra unei liste a subiectelor legate de sex de care se feresc românii să vorbească.

1.Masturbarea

Se crede că duce la impotenţă sau frigiditate (cu toate că 95% din bărbaţi şi 70% din femei au recunoscut că se masturbează din adolescenţă) – parţial adevărat fiindcă poate duce la dependenţă dacă este practicată excesiv şi de cele mai multe ori în locul unui partener sau la dezechilibru hormonal prin eliberarea de hormoni sexuali în exces. Majoritatea clienţilor de sex masculin ai sexologilor şi psihologilor de cuplu nu mai interpretează masturbarea ca pe o vină. „Toată lumea ştie că este un fenomen normal, chiar dacă Biserica o să continue să spună că este un păcat. Înainte, când survenea câte o problemă de disfuncţie sexuală, o puneau pe seama acestui trecut de autostimulare, care e un fenomen normal. Folclorul potrivit căruia masturbaţia în exces duce la orbire este o aberaţie, pornită tot de la o educaţie deficitară. E bine ca sperma să nu stea, iar ejacularea să se producă la un interval de câteva zile, 2-3 zile, pentru că spermatozoizii, dacă stau mult în veziculele seminale, se cam prăpădesc. E bine să fie curăţaţi mereu şi să vină alţii proaspeţi. Chiar bărbaţii care au parteneră, apelează din când în când la masturbare, nu neapărat pentru a-şi rezolva nemulţumiri, frustrări legate de viaţa sexuală, ci pentru a se destinde. Aceste lucruri nu pun în pericol viaţa cuplului

2. Orgasmul, marea problemă

Orgasmul rămâne în topul problemelor sexuale ale românilor. Majoritatea pacienţilor care i-au trecut pragul cabinetului său de peste nouă ani sunt ardeleni, dar, spune el, a tratat şi pacienţi din toate zonele ţării. Acesta afirmă că persoanele pe care le consiliază sunt deschise, cooperative şi dornice să-şi rezolve problemele de care se lovesc în dormitor. Nu au inhibiţii în a vorbi liber despre poziţii sexuale ori fantezii. Potrivit sexologului Jeni Chiriac, există femei care nu ştiu în ce constă orgasmul bărbatului, aşa cum există şi bărbaţi care au impresia că acesta are loc la fiecare act sexual şi nu îşi bat capul să înţeleagă. Aici apare şi tendinţa de a vorbi indirect cu partenerul, care nu este cea mai bună variantă. ”Se întreabă dacă a fost bine, a fost rău şi atât. Ar fi mult mai bine dacă ar vorbi direct, ar  discuta limpede”, mai spune psihologul bucureştean. 3. Vizualizarea revistelor, filmelor pornografice Sensibilitatea vizuală a bărbaţilor poate avea efect de renaştere a dorinţei sexuale în perioadele de monotonie sau „condimentarea” unei relaţii sexuale. Femeile sunt mai puţin înţelegătoare în acest sens cu bărbaţii, considerând „vulgar” şi simţindu-se desconsiderate, incapabile sau complexate de posibila comparaţie între ele şi persoanele – subiect din reviste/filme. Pe ascuns, multe dintre ele apelează la aceşti stimuli, fără a o recunoaşte, din ruşine sau de teama etichetării. „Sunt femei care le condamnă, altele care le urmăresc. Aici depinde foarte mult de construcţia fiecăruia, în unele cazuri pot ajuta, în altele cum este în cazul persoanelor conservatoare, poate fi o problemă”, explică Jeni Chiriac.

4. Sexul în timpul menstruaţiei 

Una din două femei are un apetit crescut în această perioadă din cauza hormonilor eliberaţi de organism, dar şi datorită senzatiilor interne generate de eliminarea sângelui ce pot produce un plus de excitaţie sexuală. Este evitat de bărbaţi din motive ancestrale legate de vrăjitorie, religie, frică de contaminare, dar şi de femei, din jenă, extra-igienă, disconfort abdominal dacă actul devine brutal.

5. Marcarea punctelor erogene

Concepţia generală este că bărbatul nu are nevoie de afecţiune, de tandreţe, că el este rezistent şi că aceste lucruri aparţin strict sexului slab. Această percepţie este eronată, spun specialiştii, care arată că  ritmul vieţii actuale duc e la fel şi fel de probleme prin care şi bărbaţii au nevoie de tandreţe.

6. Vorbitul „murdar” în timpul actului sexual

Cuvintele deocheate sunt considerate de către „fetele cuminţi” nepermise, vulgare, jignitoare, dar pentru bărbaţi, mai ales, sunt afrodisiace naturale şi ţin de caracterul „jucăuş” al partenerilor. „Aduce în plan real fantezii ascunse adânc în inconştient sau detensionează anxietatea de penetrare” explică Eugenia Popovici, psihoterapeut în Ploieşti.

7. Fantezii sexuale cu rol

Punerea în practică a unor roluri imaginare înaintea şi în timpul actului sexual prin costumare şi comportament de asistentă medicală, păpuşă, gheişă, amazoană, şcolariţă, copilul pedepsit de mamă.

8. Striptease-ul sau dansul erotic

Bărbaţii răspund mai repede la stimulii vizuali, în timp ce femeile răspund mai bine la stimulii tactili şi verbali. „Femeile se împiedică de complexele lor de inferioritate şi îl evită sau devin geloase pe partener pentru vizualizarea unui show de streaptease: «eu nu-ţi mai sunt de ajuns?», «nu mă mai placi?», «nu mă mai iubeşti?»”, explică Eugenia Popovici.

9. Sexul oral

„Sunt multe cupluri care folosesc în preludiu felaţia sau cunilingusul. În principiu, despre ele nu se vorbeşte «cu voce tare». Majoritatea femeilor care-şi stimulează bucal soţul nu se vor duce la toate prietenele ei să le spună că bărbatul ei are un orgasm nemaipomenit aşa, deşi aceasta este o practică normală în cadrul cuplurilor bine sudate care nu face decât să diversifice şi să amplifice manifestărilor sexuale. În toate culturile, alte manifestări sexuale în afara celor legate de penetraţia normală sunt îmbrăcate cu o notă de viciu şi sunt asociate cu umilierea partenerului, cu inferioritatea partenerului şi aşa mai departe, deşi sunt lucruri normale. Partenerii care-şi oferă astfel orgasme nu fac decât să ofere satisfacţie şi să aibă ei înşişi satisfacţie”, susţine Voichiţa Mogoş, medic endocrinolog şi profesor de sexologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi. 

10. Sexul în afara cuplului

Este considerat de către parteneri ca fiind o trădare, infidelitate şi lipsă de loialitate, dragoste, responsabilitate atât de către bărbaţi cât şi de către femei. Tot aici intră şi sexul cu mai mulţi parteneri, ca fantezie. Sunt persoane care au aceste fantezii, dar care nu au curaj să le vorbească cu partenerii. În aceeaşi categorie pot intra şi poziţiile sexuale. Cu toate că această practică este extrem de veche. În zilele moderne, sexul cu mai muţi parteneri este considerat ca fiind o devianţă sexuală. 

11. Ejacularea precoce

Este una dintre cele mai frecvente probleme care poate fi auzită într-un cabinet de terapie. De obicei, un bărbat cu ejaculare precoce ajunge la psiholog abia după mai mulţi ani în care s-a confruntat cu această problemă. „Cu mare greutate calcă pragul unui cabinet şi ajung să vorbească cu un specialist, de obicei pentru că au întâlnit o femeie deosebită şi au decis să se căsătorească”, explică Valentin Miu, psihoteraupet din Ploieşti. „Vorbind cu ei, afli că s-au confruntat cu ejacularea precoce şi în relaţiile anterioare, că şi-au ridicat problema poate în urmă cu 6 ani – 7 ani, dar că s-au decis să se trateze abia atunci când au realizat că ar putea pierde o persoană din această cauză. Este o formă de căutare a împlinirii personale”, adaugă doctorul.

12. Dinamica sexuală, periodicitatea actului sexual, libidoul şi disfuncţiile sexuale ale bărbatului

Specialiştii susţin că există tot felul de legende care sunt înţelese greşit şi care au efecte nocive petnru relaţie. ”Există legendele care spun că bărbatul este «picamăr», nu contează că este obosit, stresat, tracasat de la serviciu, el trebuie să presteze. Şi atunci când disfuncţia sexuală este conştientizată, dar nu este discutată apar probleme. Sunt femei care o iau personal şi în loc să se intre pe îmbărbătare, se intră pe supărare, pe inhibare, pe ceartă. Aceste reacţii nu fac decât să agraveze situaţia”, explică Chiriac.

13. Sexul pe lumină sau pe întuneric

Un alt tabu întâlnit în cupluri este dorinţa de a întreţinte relaţi intime pe lumină sau pe întuneric. Mai mult decât atât, există multe cupluri care nici nu concep sexul în afara dormitorului sau chiar a patului.

14. Swingeri

O formă de a întreţine relaţii sexuale în grup, această metodă este relativ nouă pe piaţa românească, iar cei mai mulţi români o privesc cu scepticism. Specialiştii spun că poate fi o problemă, dar poate fi şi o soluţie şi că depinde foarte mult de ierarhia valorică a celor din cuplu, de respectul reciproc şi de alte asepcte.

15. Tabuul suprem: lipsa oricărui tabu

Psihologul Eduard Rosentzveig din Constanţa vorbeşte despre tabuul suprem, lipsa oricărui tabu sexual. „Se mizează pe tensionarea inutilă a pulsiunilor sexuale pentru a le detensiona comercial. Ca în orice societate atent destructurată, şi în România tabuurile sexualităţii sunt rescrise de «mode» şi înlocuite cu tabuuri ale promiscuităţii. Astfel, e la modă să îţi înşeli partenerul, dar e un tabu ca acesta să afle, este la modă să îţi înşeli soţia, dar este un tabu să îţi laşi amanta însărcinată, e considerat normal ca bărbaţii să înşele, dar e un tabu ca partenerele lor să facă la fel. A devenit un tabu sa te culci de mai mult de 3 ori cu acelaşi partener, la fel cum este să te căsătoreşti înainte de 30 ani sau «să îţi iei carnea de unde îţi iei pâinea»“.

Sursa articol: adevarul