150 de ani ai Coroanei romane: Programul manifestarilor cu muzica, oina si stindardul regal

Un concert regal la Sala Radio si Cupa Regelui la oina se numara printre manifestarile dedicate sarbatoririi Coroanei romane la 150 de ani, care vor avea loc intre 5 si 10 mai, la Bucuresti si Sinaia.

La manifestarile care marcheaza 150 de ani ai Coroanei romane vor participa principesa Margareta, custodele Coroanei romane, principele Radu, principesa Elena si Alexander Philips Nixon, principesa Sofia, principesa Maria si urmasii principesei Ileana a Romaniei: arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei si baronul Hanns-Ulrich de Holzhausen, informeaza Newsro.

Primul eveniment din seria manifestarilor – inaugurarea Scolii Regina-mama Elena, din Sectorul 6 al Bucurestiului – este programat sa aiba loc pe 5 mai, de la ora 11:00. Evenimentul omagiaza implinirea, pe 3 mai 2016, a 120 de la nasterea reginei.

O ceremonie cu ocazia implinirii a 120 de ani de la nasterea reginei-mama Elena va avea loc pe 6 mai, de la ora 12:00, la Templul Coral din Bucuresti. Evenimentul este organizat de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania. In 1993, la 11 ani de la moartea reginei-mama Elena, statul Israel si Institutul Yad Vashem i-au conferit titlul si medalia de “Drept Intre Popoare”, pentru zecile de mii de vieti de evrei salvate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In aceeasi zi, de la ora 18:00, va fi lansat volumul “Anul Regal”, publicat de Editura Adenium si editat de Daniel Sandru si Alexandru Muraru, in Foaierul Salii Radio. Lansarea va fi urmata de un concert regal, care va incepe de la ora 19:00, la Sala Radio. Concertul este dedicat sarbatoririi a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei.

Pe 7 mai, de la ora 11:00, va avea loc finala “Cupei Regelui” la oina, pe Stadionul National de Rugby din Capitala. Federatia Romana de Oina se afla sub inaltul patronaj al regelui.

Vernisajul expozitiei “Arhitectura si regalitate 1866 – 1881 – 2016”, realizata de academicianul Razvan Teodorescu, profesorii universitari Augustin Ioan si Marius Marcu Lapadat, Ionel Stoicescu si Octavian Carabela, va avea loc pe 7 mai, de la ora 12:00, la Castelul Pelisor.

Expozitia omagiaza aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei si cuprinde trei sectiuni: “Arhitectura regilor si reginelor Romaniei”, “Arhitectura reprezentativa in Romania influentata de regalitate si de monarhi” si “Expozitia expozitiilor regale”.

Expozitia este organizata de Fundatia Creart, Institutul Cultural Roman, Uniunea Arhitectilor si Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”. Pe 9 mai, de la ora 11:00, in Aula Mare a Academiei Romane, va avea loc o sesiune solemna dedicata sarbatoririi a 150 de ani de la venirea in tara a Principelui Suveran Carol. Principesa Margareta, custodele Coroanei, va lua cuvantul in numele Familiei Regale.

Pe 10 mai, de la ora 10:45, la statuia regelui Carol I din Piata Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militara si depunere de flori. Isi vor da concursul orchestra si militarii Regimentului 30 Garda “Mihai Viteazul”. De la ora 13:20, pe terasa Castelului Peles, va avea loc ceremonia inaltarii Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului.

Stindardul Regal va flutura, in ziua de 10 mai 2016, pentru prima oara dupa anul 1947.

Vor fi prezenti la ceremonie membri ai personalului Casei Majestatii Sale Regelui de la Palatul Elisabeta si de la Castelul Savarsin, orchestra Academiei Fortelor Aeriene de la Brasov, personalul Muzeului National Peles, invitatii Familiei Regale veniti din strainatate pentru Jubileul de 150 de ani.

Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a custodelui Coroanei.

O petrecere in gradina Castelului Peles, care va include si un concert, va avea loc pe 10 mai, de la ora 17:00. Familia Regala va iesi pe balconul castelului pentru a saluta invitatii, la ora 18:00. Trei avioane ale Iacarilor Acrobati vor survola parcul regal. La ora 18:30, va incepe concertul sustinut de Camerata Regala, dirijat de Tiberiu Soare, avand ca solisti pe violonistul Remus Azoitei si tenorul Teodor Ilincai.

Sursa foto: realitatea