22 martie, semnificatii istorice: In 1312 Papa Clement al V-lea a desfiintat Ordinul Templierilor

In anul 1312 Papa Clement al V-lea a desfiintat Ordinul Templierilor, ale caror bunuri au trecut in stapanirea regelui Filip al IV-lea cel Frumos.

1599 – S-a nascut, la Antwerpen, pictorul olandez Anthonis Van Dyck (m. 9 decembrie 1641).

1687 – A incetat din viata compozitorul francez Jean Baptiste Lully. Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Frantei. In 1661 a devenit cetatean francez (n. 28 nov. 1632, la Florenta.

1797 – S-a nascut Wilhelm I (Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern), rege al Prusiei si imparat german (m. 9 mar. 1888).

1832 – A incetat din viata poetul si omul de stiinta Johann Wolfgang von Goethe. (n. 28 aug. 1749).

1834 – Alexandru Ghica si Mihail Sturdza au fost numiti domni ai Tarii Romanesti si Moldovei.

1842 – A incetat din viata Stendhal (Henri-Marie Beyle), scriitor si critic muzical francez (n. 23 ian 1783).

1884 – Premiera piesei „Fintina Blanduziei”de Vasile Alecsandri.

1905 – S-a nascut, la Roman, Virgil Gheorghiu, pianist, muzicolog, poet si prozator (m. 7 mar 1977).

1912 – Sunt aprobate Legea si statutele pentru recunoasterea ca persoana morala a Societatii Scriitorlir Romani.

1926 – S-a constituit Federatia Romana de Box.

1943 – Premiera filmului “O noapte furtunoasa”, in regia lui Jean Georgescu, ecranizare a celebrei comedii a lui I.l.Caragiale.

.1965 – La propunerea lui I. Gh. Maurer, Nicolae Ceausescu devine prim-secretar al C.C. al P.C.R.

1977 – Nicolae Ceausescu a decis ”refacerea urbanistica” a Bucurestiului, in urma cutremurului din 7 martie 1977.

1991 – In urma convorbirilor dintre Alexandr Besmertnih, ministrul de Externe sovietic, si omologul sau roman, Adrian Nastase, a fost parafat Tratatul de colaborare, buna vecinatate si prietenie dintre URSS si Romania.

1994 – Presedintele turc Suleyman Demirel a efectuat o vizita oficiala in Romania.

1994 – A incetat din viata Walter Lanz, creatorul celebrului personaj de desene animate Woody Woodpecker (n. 27 apr 1899).

1995 – Emil Constantinescu a fost reales de catre Consiliul Conventiei Democratice in functia de presedinte al acestei formatiuni politice. El a devenit, astfel, candidatul aliantei la postul de presedinte al Romaniei.

1997 – Regele Mihai a sosit la Londra, in cadrul primei misiuni dintre cele asumate cu prilejul ultimei vizite pe care fostul suveran al Romaniei a facut-o la Bucuresti, in vederea sprijinirii demersurilor Romaniei de aderare la NATO.

1997 – In cadrul lucrarilor Conventiei Nationale Extraordinare a PUNR, Gheorghe Funar si Ioan Gavra au fost inlaturati de la conducerea acestei formatiuni politice.

1998 – Gruparea Cerveni a Biroului Permanent al PL i-a exclus pe Dinu Patriciu, Horia Rusu, Dinu Zamfirescu, Violeta Sararu, Gheorghe Todut, Ioan Chis, Ion Preda si Sabin Poenar din aceasta formatiune politica.

1999 – Partidele de opozitie au criticat declaratia presedintelui Emil Constantinescu, potrivit careia Romania considera “necesara si legitima” o interventie a NATO in provincia sirba Kosovo, in cazul in care negocierile de pace aveau sa esueze.

2000 – Vladimir Pasti, director al Institutului de sondaje INSOMAR, s-a inscris in ApR, primind functia de vicepresedinte.

2001 – Guvernul a aprobat proiectul de lege privind accesul la informatiile publice

2001 – Presedintele AP-OSCE, Adrian Severin, a lansat un plan pentru stoparea violentelor din Macedonia.

2001 – Colegiul CNSAS a stabilit ca Ristea Priboi nu a desfasurat activitati de politie politica, pe baza materialelor furnizate de SIE.

2002 – Liga Transilvania-Banat, condusa de Sabin Gherman, s-a constituit in partid politic.

2002 – Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, a cerut Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii deputatul PSD Viorel Gheorghiu, acuzat de inscenarea furtului autoturismului, cu scopul de a obtine valoarea asigurarii.

2004 – Ministrii Apararii roman si bulgar, Ioan Mircea Pascu si Nikolai Svinarov, au discutat, despre urgentarea finalizarii unui acord de protectie a obiectivelor strategice din zona de granita. Acordul privind colaborarea romano-bulgara pentru protectia obiectivelor strategice din zona de granita se va referi la posibilitatea deschiderii focului asupra unor avioane ce ar ameninta obiectivele strategice, chiar daca avioanele se afla in spatiul aerian al celeilalte tari.

2004 – A fost asasinat Seicul Ahmed Yassin, liderul spiritual al miscarii islamiste palestiniene Hamas (n. 1937).

2007 – Premierul Calin Popescu TAriceanu a preluat interimar responsabilitatile Ministerului de Externe, pentru a elimina blocajul creat de refuzul presedintelui Traian Basescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru al Afacerilor Externe.

2007 – Istoricul Saul Friedländer a fost recompensat cu premiul Targului de Carte de la Leipzig, Germania, pentru cel de-al doilea volum din lucrarea sa “Germania nazista si evreii”, consacrat “Anilor exterminarii” (1939 – 1945).

2009 – A murit vedeta britanica Jade Goody, care s-a remarcat s-a remarcat in 2002 cand a participat la emisiunea “Big Brother”

Sursa foto www.descopera.ro