23-26 iulie: Peste 300 de artisti vor fi prezenti la FESTIVALUL MEDIEVAL DE LA SIGHISOARA

Directorul artistic al celei de-a XXIII-a editii a FESTIVALULUI SIGHISOARA MEDIEVALA, LIVIU PANCU, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca peste 300 de artisti din Romania, Bulgaria, Ungaria si, posibil, Macedonia, vor prezenta spectacole in fiecare zi a Festivalului Sighisoara Medievala XXIII, care va avea loc in perioada 23-26 iulie, relateaza Agerpres.

‘Aceasta editie capata o noua fata. In colaborare cu UNIUNEA ARTISTILOR SI CINEASTILOR, am reusit ca aceasta editie sa fie guvernata si patronata — chiar daca a preluat-o Teatrul Scena — sa fie in memoriam Sergiu Nicolaescu (…) Punctul forte al celei de-a XXIII-a editii a Festivalului Sighisoara Medievala, desfasurat sub genericul ‘Cinci secole de muzica si teatru medieval’, este acela ca vom incerca sa ne castigam locul in Guinness Book cu trei recorduri: cea mai mare sabie — un soi de Excalibur al acestor meleaguri, de circa 4 metri, confectionata in timpul manifestarii, cel mai mare drapel al unui festival, de 30 de metri, care va fi amplasat pe un sit istoric, Turnul cu Ceas, si cel mai mare covrig rotund, cu un diametru de 20 de metri, la care vor lucra 50 de voluntari. Pe plan national se doreste si doborarea unui alt record, prin confectionarea celei mai mari masti populare, de circa patru metri inaltime’, a spus Liviu Pancu.

CITESTE SI: EXPOZITIE MONDIALA DE PISICI, in acest weekend la CASTELUL BRAN

Acesta a precizat ca Excalibur-ul romanesc va fi infipt intr-o piatra, va purta o serie de blazoane pe garda — blazonul Sighisoarei, al Cavalerilor Lup si al Cavalerilor Templieri ai Sfantului Bernard si va ramane in Cetatea Sighisoara ca simbol al festivalului de arta medievala.

Potrivit lui Pancu, in acest an, piatetele vor capata o alta formula, in sensul ca vor fi delimitate locurile breslelor astfel incat fierarii, bijutierii, olarii etc. sa aiba fiecare o piata a lor.

Festivalul va fi transmis online si in acest an, iar site-ul www.sighisoaramedievala.ro a depasit deja 3,5 milioane de vizualizari din 2011 pana acum, fiind considerata o performanta pentru un site cultural.

Liviu Pancu a precizat ca, intrucat Sighisoara Medievala este primul festival-spectacol din Romania, la aceasta editie va fi marcat de o “confruntare” a menestrelilor in Piata Centrala a Cetatii Medievale.

CITESTE SI: TOP 10 AL CELOR MAI INFRICOSATOARE CASTELE DIN LUME – Nu lipseste CASTELUL BRAN!

El a mai mentionat ca, dat fiind faptul ca acordul de parteneriat dintre teatrul Scena si primaria Sighisoara s-a semnat destul de tarziu, programul manifestarii este inca in lucru.

Bugetul estimat al acestei editii este situat intre de 350.000—407.000 lei, din care din bugetul local se suporta suma de 130.000 lei.