250 de persoane au solicitat DAUNE dupa CUTREMURUL de 5,7 grade din luna noiembrie

Un numar de 250 de persoane care au incheiat polite de aigurare obligatorie a locuintelor (PAD) au solicitat constatari ale DAUNELOR, in urma CUTREMURULUI cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, produs sambata, pe 22 noiembrie, in regiunea Vrancea, a anuntat printr-un comunicat marti Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite politele PAD.

“Seismul a fost resimtit in mai multe zone ale tarii si a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mica. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta in Romania, a cauzat mai multe daune materiale. In primele zece zile dupa cutremur, 250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuinte de tip A si 10 dosare pentru locuinte de tip B”, se arata in comunicat.

Potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului din 22 noiembrie sunt Marasesti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri).

Citeste si: CUTREMUR PUTERNIC in zona VRANCEA, resimtit si in Bucuresti. UPDATE

Solicitarile au fost trimise de asiguratii PAD din judetele Bacau, Braila, Buzau, Bucuresti, Covasna, Constanta, Galati, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iasi si Ialomita. Judetele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati si Vrancea, fiecare cu 83 de solicitari.

“Evenimentele naturale catastrofale nu au o incidenta mare in tara noastra, insa de fiecare data cand are loc o asemenea intamplare dramatica, ce nu poate fi evitata, realizam cat de importanta este asigurarea. Suntem bucurosi ca in astfel de momente putem sa ne sustinem clientii. Din pacate, numarul asiguratilor care au optat pentru polita obligatorie PAD este in continuare mic. Oamenii trebuie sa realizeze importanta acestui tip de acoperire si sa devina responsabili. Polita este valabila nu numai in cazul daunei totale sau atunci cand este afectata structura de rezistenta a imobilului afectat ci si atunci cand exista daune mai mici”, a spus Nicoleta Radu Neacsu, director general al PAID.

Fiecare dezastru natural petrecut in Romania, cutremur sau inundatie, readuce in discutie responsabilitatea fiecarui proprietar de a incheia o polita de asigurare de tip PAD, in urma pagubelor inregistrate de fiecare data. Rata de penetrare a acestui tip de asigurare este redusa si un aspect ingrijorator il reprezinta faptul ca cele mai mici procente sunt inregistrate chiar in judetele expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacau, Vrancea sau Vaslui.

Citeste si: CUTREMURUL de sambata seara a creat PANICA in randul oamenilor. Retelele de electricitate si telefonie au picat in unele orase, iar la Focsani a CRAPAT o sosea. UPDATE

Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A — cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat an urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B — cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.

Sursa foto: libertatea.ro