27 martie – ZIUA UNIRII BASARABIEI CU ROMANIA, declarata SARBATOARE NATIONALA (Senat)

Senatul a adoptat, marti, propunerea legislativa privind instituirea ZILEI NATIONALE A UNIRII ROMANIEI CU BASARABIA in data de 27 martie.

“Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului roman. Atunci, dupa 106 ani de ocupatie tarista, Basarabia a revenit in granitele ei firesti, fiind prima provincie romaneasca care s-a unit cu Romania. (…) Este obligatia noastra, a celor care astazi raspundem in fata romanilor, de a demonstra ca pretuim valorile romanesti de veacuri si pe cei care ni le-au lasat mostenire”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative initiate de deputatul Eugen Tomac.

Propunerea legislativa prevede ca “ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, se declara ca zi de sarbatoare nationala”, iar Guvernul Romaniei si autoritatile publice centrale si locale iau masurile necesare pentru ca la aceasta data sa fie arborat drapelul Romaniei.

CITESTE SI: CHISINAU: 30.000 DE OAMENI AU PARTICIPAT LA MAREA ADUNARE NATIONALA, LA CARE AU CERUT UNIREA CU ROMANIA

“Ziua Unirii Basarabiei cu Romania poate fi marcata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, organizatiile neguvernamentale, muzee, reprezentantele Romaniei in strainatate prin organizarea de evenimente si manifestari publice si cultural-stiintifice”, se arata in raportul comisiilor de cultura si de administratie publica ale Senatului, raport insusit marti de plen.

Propunerea legislativa, care a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera legislativa sesizata, cu 79 de voturi pentru, va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

Sursa foto: tvr