3 beneficii dovedite stiintific de care avem parte atunci cand renuntam la masturbare

Se vorbeste adesea despre cat de benefica este autosatisfacerea sexuala, dar aproape deloc despre aspectele pozitive ale abstinentei de la masturbare. Exista insa beneficii si atunci cand alegem, macar pentru o perioada, sa punem masturbarea in cui.

Despre cat de multe lucruri pozitive avem parte atunci cand ne producem singuri placere s-au facut zeci de cercetari, dar mult mai rar se pomeneste despre avantajele aduse de o perioada de abstinenta in ceea ce priveste autosatisfacerea.

CITESTE SI: Ce vor barbatii de la o amanta. Cum trebuie sa te comporti daca te vezi cu un barbat insurat!

Scriitorul si jurnalistul american Ed Smith a vrut sa simta pe propria piele beneficiile aduse de o astfel de alegere si, timp de 3 saptamani, nu s-a mai bucurat de trupul sau. Asa a descoperit ca ceea ce spun studiile despre pauza de masturbare se apropie destul de mult de realitate, regula fiind aplicata mai ales in cazul sportivilor, inaintea competitiilor.

Cresterea productivitatii

Psihologul Jim Pfaus de la Universitatea Concordia din Montreal, Canada, a explicat ca in perioada petrecuta fara masturbare este posibil ca energia acumulata sa ofere un tip de stimulent mai degraba psihologic, decat explicabil in mod organic. Astfel, scriitorul Ed Smith s-a simtit mult mai eficient in cele trei saptamani, in care a scris 20 de articole, a construit singur un pat, a scris la romanul sau si a inceput sa manance mai sanatos.  Dupa ce a revenit la frecventa obisnuita de masturbare, Smith a marturisit ca energia debordanta de care avusese parte in cele 21 de zile a disparut din nou. Nu in ultimul rand, psihologul considera ca abtinerea de la sex si de la masturbare pentru anumite perioade de timp poate imbunatati si actul sexual, respectiv placerea sexuala va fi mai intensa urmare a perioadei in care ne-am reprimat aceste dorinte. Scriitorul Ed Smith a mai observat in cazul sau ca in perioada de abstinenta nu a mai simtit nevoia sa consume alcool, dar nici dulciuri, dar mai ales ca isi ducea activitatile la bun sfarsit mult mai usor. 

Capacitate de concentrare mai mare, memorie mai buna

Psihologul american Tim Ferriss este unul dintre cei care recomanda calduros tehnica NOBNOM (No Booze, No Masturbating – Fara alcool, Fara masturbare). Acesta sustine ca ajungem sa gandim mai limpede dupa o perioada in care nu ne autosatisfacem, nu facem sex, nu urmarim filme porno si nu consumam alcool. De asemenea, memoria de scurta durata este mult mai buna si avem dorinta de a face lucruri noi, de a ne extinde orizontul si de a ne imbogati cunostintele, beneficii observate in cazul pacientilor sai, de-a lungul anilor.

CITESTE SI: 6 diferente intre o relatie sanatoasa si una toxica. Tu ce fel de poveste traiesti?

Dispare sentimentul de vinovatie, creste stima de sine 

Adesea, masturbarea induce, mai ales in cazul barbatilor casatoriti, un sentiment  de vinovatie. Atunci cand renunta macar pentru o perioada de timp la autosatisfacere, psihologii au observat o crestere a increderii in sine, care vine in urma eliberarii de acest sentiment de vina. Satisfactia este cu atat mai mare in cazul persoanelor care constientizeaza faptul ca se masturbeaza mult prea des si ca au dezvoltat o forma de dependenta in acest sens. Exista cazuri in care unii barbati nu mai reusesc sa se excite alaturi de partenerele lor, avand nevoie de stimulare manuala.

 

Sursa: adevarul