4 lucruri pe care trebuie să le știi despre meseria de asistent dentar

Poate doar ce ai terminat facultatea sau ai aplicat pentru primul tău job ca asistent dentar. Indiferent de situația în care te identifici, un lucru este cert: această meserie, ca oricare alta, poate veni cu nenumărate nelămuriri și incertitudini. Ca să îți aducem o doză de claritate, ți-am pregătit, alături de specialiștii de la Endo Learning, un ghid de 4 lucruri pe care trebuie să știi despre meseria de asistent dentar.

  1. Va trebui să deprinzi unele abilități

Să fii asistent dentar presupune să deprinzi o serie de abilități – pe unele dintre ele poate deja le-ai sesizat din facultate, însă pe majoritatea va trebui să le exersezi în practică. Printre abilitățile pe care e imperios necesar să le ai se numără:

  1. Învățarea nu se oprește niciodată

Dacă decizi să fii asistent dentar – sau chiar stomatolog, acest punct e valabil pentru ambele cazuri – trebuie să fii conștient încă de la început de implicarea pe care o presupune această meserie. Chiar și după ce termini facultatea, învățarea continuă – în domeniul stomatologiei, învățarea e un proces continuu.

Pentru că apar constant noi tehnici, instrumente și tendințe, trebuie să fii în permanență la curent. Iar ca asta să se întâmple, trebuie să fii deschis la învățare, să faci un ocluzologie curs, să participi la seminarii, webinarii și conferințe.

  1. Va trebui să faci față situațiilor de criză

Trebuie în primul rând să conștientizezi asta: ai ales un domeniu în care pot și vor apărea diverse crize. Pacienții se pot panica, pot avea anxietate dentară sau te poți confrunta cu unele afecțiuni orale severe. Astfel că e vital să înveți să gestionezi corect situațiile de criză, dar și să îți exersezi răbdarea și empatia, astfel încât cazurile la care lucrezi să fie finalizate cu succes.

  1. Lucrul în echipă, obligatoriu

Într-un cabinet stomatologic, trebuie să știi că nu există muncă individuală. Tot ce trebuie să faci se realizează în echipă, între asistent și stomatolog – doar așa cazurile pot fi duse la bun sfârșit cu succes. De aceea, e obligatoriu să înveți să lucrezi în echipă și să fii proactiv.

Iată alte câteva sfaturi-extra de care să ții cont, dacă de-abia te-ai angajat ca asistent dentar:

Profesia de asistent dentar poate fi, cu siguranță, o provocare – însă este o provocare care vine înzecit cu satisfacții. Începutul va fi, firește, mai dificil, însă în timp te vei acomoda și vei vedea că ai făcut decizia corectă, însă nu uita: învață proactiv în permanență și exersează-ți cât de mult empatia. Nu uita că lucrezi cu oameni, pentru oameni – oameni cu frici, ca tine, de cele mai multe ori.