4 OCTOMBRIE – ZIUA INTERNATIONALA A ANIMALELOR

ZIUA INTERNATIONALA A ANIMALELOR (WORLD ANIMAL DAY) este sarbatorita, in fiecare an, la 4 OCTOMBRIE. In 1931, cu prilejul unei conventii a ECOLOGISTILOR care a avut loc la Florenta, ziua de 4 octombrie a fost proclamata oficial de catre Organizatia Internationala pentru Protectia Animalelor ca Ziua internationala a animalelor, si ca un omagiu adus Sfantului Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228.

Instituirea Zilei internationale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscuta situatia speciilor de animale aflate in PERICOL DE DISPARITIE. Cu timpul a devenit ziua in care se aduce un OMAGIU TUTUROR ANIMALELOR, din toate tarile lumii, fara a se tine cont de nationalitate, religie, credinta sau convingeri politice, dupa cum precizeaza site-ul oficial al World Animal Day.

Ziua internationala a animalelor este menita sa celebreze viata animalelor, in toate formele ei, sa contribuie la constientizarea diverselor roluri pe care animalele le au in viata oamenilor, la manifestarea recunostintei fata de modul in care animalele ne infrumuseteaza viata. Nu in ultimul rand, este adus un omagiu atat tuturor necuvantatoarelor, cat si oamenilor care le iubesc si le respecta. Marcarea acestei zile prilejuieste si o rememorare a drepturilor animalelor.

CITESTE SI: 8 AUGUST: ZIUA INTERNATIONALA A PISICILOR. EFECTELE BENEFICE ALE FELINELOR ASUPRA OAMENILOR

 

Cu prilejul Zilei internationale a animalelor, in lume sunt organizate o serie de evenimente, precum: actiuni de educare si informare, inclusiv in scoli, actiuni de voluntariat in adaposturi, campanii de sterilizare si de adoptie, evenimente de strangere de fonduri, diverse competitii pentru sustinerea cauzei animalelor, conferinte, emisiuni de radio si televiziune, ceremonii de binecuvantare a animalelor. De asemenea, iubitorii de animale pot face donatii (mancare, medicamente) pentru adaposturile de animale. Nu in ultimul rand, pot fi organizate marsuri de protest pasnice, spre exemplu pentru cresterea gradului de constientizare asupra unei probleme specifice privind bunastarea animalelor, pentru legi privind protectia animalelor etc. Multe manifestari pun accentul pe faptul ca educatia copiilor trebuie sa cultive respectul si dragostea fata de animale.

Numarul evenimentelor de acest gen, organizate de diverse institutii, organizatii de protectie a animalelor etc., este in crestere de la an la an.

Primele lucrari privind drepturile si protectia animalelor au fost publicate in secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protectia animalelor s-a numit “Martin’s Act” si a fost votata de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declaratiei Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internationala a Drepturilor Animalelor si de Ligile Nationale Afiliate, in cadrul Intalnirii Internationale pe tema Drepturile Animalelor, desfasurata la Londra intre 21-23 septembrie 1977. Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor a fost proclamata in mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.

Sursa foto: artsonearth