Proiectele de construcții sunt provocatoare prin natura lor. În general, acestea implică coordonarea eforturilor mai multor echipe și persoane diferite pentru a finaliza un singur obiectiv. Proiectarea și construcția au adesea mai multe fațete, precum și multe variabile diferite de care trebuie să ții cont pentru a te asigura că totul decurge fără probleme. Există, de asemenea, stresul suplimentar al termenelor stricte și al limitărilor bugetare care sunt aproape întotdeauna implicate în proiectele de construcție. Chiar dacă ai o idee genială pentru o nouă clădire sau structură, aceasta nu se va materializa decât dacă poți planifica și executa cu succes toate sarcinile necesare. Lucrările de fundatii speciale prezintă propriul set de provocări pentru orice proiect de construcție, dar cu o planificare și o execuție atentă le poți aborda fără prea multe dificultăți. Chiar dacă aceste tipuri de fundatii speciale sunt mai specializate decât altele, există și multe asemănări între ele.
Iată 4 sfaturi pentru executarea cu succes a lucrărilor de fundatii speciale.
Estimează cu atenție sarcinile și durata
Unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului de proiect este estimarea, deoarece reprezintă fundamentul oricărui buget de proiect. Dacă nu ai o idee clară despre cât timp va dura fiecare parte a proiectului de construcție, nu vei putea determina cu exactitate costurile. Orice firmă care se ocupă de costrucție și soluții geotehince îți va spune că singurul factor pe care nu îl poate lua în calcul este vremea. Deși nu poți schimba vremea, îți poți planifica să faci față cât mai bine. Lucrările speciale de fundații sunt mai sensibile la vreme decât majoritatea celorlalte tipuri de lucrări de fundații. Ori de câte ori ai de-a face cu lucrări de fundație, vei fi afectat de conținutul de umiditate din sol.
Planifică-ți fluxul de lucru
Toate proiectele de construcție încep cu planificarea. Aceasta ar trebui să țină cont de tipul de fundație care se instalează, precum și de condițiile particulare ale șantierului. Aceasta va include, de asemenea, o analiză a metodelor de construcție, precum și a logisticii șantierului și a oricăror alte condiții care trebuie luate în considerare. Cheia este să planifici pentru cât mai multe situații neprevăzute la care te poți gândi. Nu poți prevedea toate problemele și provocările posibile, dar planificându-te pentru ce este mai rău, îți poți menține proiectul pe drumul cel bun și poți reduce probabilitatea de a fi nevoit să te confrunți cu situații de criză. Atunci când îți planifici fluxul de lucru, este important să iei în considerare ordinea în care se fac lucrurile.
Angajează o firmă de încredere
Lucrările de fundații speciale sunt adesea contractate de diverse companii specializate în aceste sarcini. Deși ai putea fi tentat să economisești bani angajând una dintre companiile mai puțin costisitoare, trebuie să fii conștient că acest lucru se poate întoarce împotriva ta și a proiectului tău. Firmele cărora le lipsește experiența și fiabilitatea vor adăuga un risc semnificativ la proiectul tău. Acest lucru poate duce la întârzieri în ceea ce privește datele de finalizare, ceea ce poate face ca proiectul tău să rateze termene cruciale, cum ar fi stimulentele finanțate de guvern. De asemenea, te poate face să pierzi bani ca urmare a plății orelor suplimentare ale muncitorilor sau a plății inginerilor pentru a rămâne la fața locului. Dacă nu te poți baza pe firma la care apelezi pentru a face lucrările așa cum ar trebui, proiectul tău va fi întârziat, iar costurile vor crește.
Gestionează schimbările și conflictele
Ca în cazul tuturor proiectelor de construcție, va exista o anumită cantitate de schimbări pe măsură ce proiectul avansează. Acest lucru se poate datora unor condiții neprevăzute, unor schimbări în proiectare, precum și unei simple erori umane. Majoritatea comenzilor de modificare sunt minore, cum ar fi cantitățile modificate sau ușoare schimbări de proiectare. Altele sunt mai semnificative și pot avea drept rezultat o comunicare deficitară între proiectanți și antreprenori. Acest lucru poate cauza confuzie și poate duce la erori, cum ar fi lucrări efectuate în mod incorect. De asemenea, poate duce la conflicte între echipe, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru proiectele de construcții. Ar trebui luate măsuri corective cât mai curând posibil. Dacă ești responsabil de proiect, ar trebui să identifici sursa problemelor și să le rezolvați cât mai bine posibil.
Există multe provocări și riscuri implicate în lucrările de fundații speciale. Cu o planificare și o execuție atentă, și bineînțeles, apelând la o firmă specializată de încredere, le poți aborda fără prea multe dificultăți.