5 Iunie in Calendarul Ortodox

In aceasta luna, in ziua a cincea, pomenirea sfantului mucenic Dorotei, episcopul Tirului.

Acesta a trait pe vremea lui Liciniu. Iar in zilele lui Diocletian (284-305) si Maximilian, din pricina prigoanei ce avea sa fie, lasandu-si casa si pribegind, s-a dus la Diospoli. Deci daca au murit acestia, el s-a dus la Tir si a calauzit Biserica, pana in zilele calcatorului de lege Iulian. Deci atunci iarasi s-a dus la Diospoli, insa nici acolo n-a putut sa scape de inchinatorii de idoli, pentru ca fiind prins de catre dregatorii lui Iulian si rabdand multe chinuri si aflandu-se intru adanci batraneti, a luat cununa muceniciei, dandu-si sufletul lui Dumnezeu; si era el atunci de 170 ani. Si a lasat multe scrieri bisericesti si istorii elinesti si latinesti, caci el era foarte stiutor in amandoua limbile, pentru multa sa nevointa si iscusirea firii sale.

Tot pe 5 iunie, pomenirea izbavirii celei ce cu iubirea de oameni a venit asupra noastra in infricosatoarea groaza si nevoie de rapire de catre barbari; caci pe dreptate era sa fim robiti de ei, si sa cadem in ucidere de sabie, insa Domnul cel indurator si de oameni iubitor, pentru milostivirile milei Sale, in afara de orice nadejde ne-a izbavit.

Tot pe 5 iunie, pomenirea Sfintilor Mucenici: Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon.

Acestia pentru Hristos si pentru credinta cea intru El, chinuiti fiind de mai-marele Egiptului cu flamanzirea, cu setea si cu frigul, lupta muceniciei au savarsit.

Tot pe 5 iunie, pomenirea Sfantului Mucenic Hristofor cel din Roma, care cu pace s-a savarsit.