5 lucruri importante de stiut despre RAMADAN

Incepand de joi, 18 iunie, timp de 30 de zile, MUSULMANII de pretutindeni vor celebra RAMADANUL. In acest sens va oferim cinci lucruri importante de stiut despre aceasta sarbatoare.

1. CE ESTE RAMADANUL?

Ramadanul, a noua luna din calendarul musulman, este celebrata ca LUNA IN CARE ALLAH I-A REVELAT PROFETULUI MAHOMED PRIMELE CINCI VERSETE DIN CORAN in anul 610 d.H. Laylat al-Dadr, sau NOAPTEA PUTERII, este considerata a fi data efectiva in care Coranul a fost dat profetului si, de obicei, se include in ultimele 10 zile ale sarbatorii.

2. Care este SCOPUL Ramadanului?

In timpul Ramadanului, credinciosii trebuie sa se ABTINA de la MANCARE, BAUTURA SI ALTE PLACERI, din zori pana dupa apusul soarelui. Eliminarea confortului cotidian are ca scop cresterea concentrarii mintii asupra rugaciunii, spiritualitatii, a actelor de caritate si vizeaza totodata purificarea corpului si a mintii. Musulmanii sunt, de asemenea, sfatuiti sa se RETINA DE LA FAPTE IMPURE PRECUM BARFA SAU LIMBAJUL VULGAR.

3. Cine poate face EXCEPTIE de la post?

Mai multe grupuri pot fi scutite de postul Ramadanului: FEMEILE INSARCINATE, PERSOANELE CU HANDICAP MINTAL SAU FIZIC si, uneori, femeile care ALAPTEAZA. Copiii nu sunt obligati sa posteasca pana cand ajung la pubertate, cu toate ca multi aleg sa respecte de mici cel putin o parte a postului, ca sa se obisnuiasca.

4. MILOSTENIA – parte importanta a Ramadanului

In timp ce majoritatea non-musulmanilor asociaza Ramadanul exclusiv cu postul, aceasta sarbatoare integreaza, de asemenea, si GENEROZITATEA.

Musulmanii se obliga sa faca milostenie in mod regulat, sub forma ZAKAT-ului (unul din cei cinci stalpi ai Islamului) sau SADAQA (donatia voluntara). In timpul Ramadanului, RASPLATA DIVINA pentru cei care FAC ACTE DE CARITATE este considerata a fi mai mare. In consecinta, multi musulmani ofera mai mult in timpul acestei luni.

5. EID UL FITR

Sfarsitul Ramadanului este marcat de EID UL FITR, un festival semnificativ care incheie postul. Sarbatoarea incepe, de indata ce Luna Noua poate fi vazuta in cer. De Eid, musulmanii sarbatoresc imbracandu-se cu cele mai bune haine, participand la procesiuni mari, oferind cadouri, petrecand timp cu familia, si avand o masa mare in timpul zilei. Musulmanii trebuie sa contribuie, de asemenea, cu o anumita suma de caritate, astfel incat cei SARACI SA POATA SARBATORI si ei SFARSITUL POSTULUI. ,

 *sursa: Christian Science Monitor