5 sfaturi pentru o recoltă bogată

Grădinăritul este una dintre activitățile principale ale oamenilor gospodari. Fie că stai la țară și ai un teren mai mare pe care poți cultiva diverse fructe și legume sau improvizezi un loc în grădina casei tale din oraș, gradinaritul este ocupația relaxantă a multor oameni. Ei bine, despre asta vom vorbi și noi astăzi și îți vom prezenta câteva sfaturi esențiale pe care orice om care își dorește o recolta bogată ar trebui să le cunoască.

Pregătirea terenului pentru semănat este prima activitate pe care trebuie să o faci și are o importanță deosebită. Principalii pași ai acestei activități sunt:

  • Decopertarea și curățarea terenului – care presupune smulgerea rădăcinilor rămase de la recolta anterioară, a buruienilor și curățarea terenului de orice fel de resturi.
  • Scarificarea terenului – se realizează la o adâncime potrivită lucrărilor pe care vrei să le întreprinzi ulterior.
  • Ararea sau desfundarea terenului
  • Fertilizarea solului

Alege semințe și răsaduri de calitate

După ce ai pregatit solul urmează însămânțarea și plantarea rasadurilor. Alege întotdeauna semințe și răsaduri de calitate și nu risca să muncești câteva luni, iar în momentul recoltării să realizezi calitatea slabă a roadelor. Printre principalele beneficii pe care le oferă fertilizarea se numără:

  • promovează formarea unor rădăcini puternice;
  • ușurează procesul de transplant în sol;
  • stimulează înrădăcinarea rapidă a răsadurilor;
  • mărește imunitatea generală a plantelor;
  • protejează împotriva bolilor;
  • accelerează formarea roadei.

Apă – vitală pentru plante

Ține cont că ai nevoie de o sursă de apă pentru a udă grădina. Apă este vitală pentru plante. În funcție de mărimea grădinii tale poți alege între un hidrofor și o pompă de udat.

Investește în ingrasamant

Ingrasamantul este foarte important pentru sol deoarece îi asigura toate substanțele nutritive de care are nevoie. Un îngrășământ de ciliate va ajuta solul să dea un randament mai bun și va garanta o recoltă mai bogată. Cel mai recomandat ingrasamant este gunoiul de grajd.

Planificare căilor de acces

Atunci când începi amenajarea unei grădini în care îți dorești să plantezi legume este nevoie de amenajarea unei căi de acces. Aleea trebuie să aibă o lățime care să permită accesul unei roabe, aproximativ 80 de cm. Pentru cărările dintre straturi este suficientă o lățime de 30 cm.

De asemena, aleile de acces trebuie întărite, deoarece pământul devine norois după ploaie. Totodată, în aceste locuri pot apărea buruieni, ceea ce înseamnă că va trebui să pliviți și cărările, nu dor straturile.

Pentru acoperirea lor poți folosi diferite materiale menite să acopere pământul sau o folie antiburuieni. O altă idee care te poate ajută constă în betonarea aleilor.

Ține cont de toate aceste sfaturi și vei avea, cu siguranță, o recoltă bogată și bine organizată. Uneltele și sfaturile necesare le găsești pe utilajelelucostica.ro.