6 diferente intre o relatie sanatoasa si una toxica. Tu ce fel de poveste traiesti?

Relatiile si sentimentele reprezinta una dintre cele mai sensibile laturi ale noastre. Barbati si femei din intreaga lume si-au daruit inima persoanelor nepotrivite si au sfarsit prin a suferi cumplit. Tu nu trebuie sa treci prin trauma unei relatii toxice, daca vei sti sa o depistezi din timp.

Insa pentru a putea evita o astfel de catastrofa, trebuie sa afli care sunt cele mai importante si vizibile diferente dintre o relatie sanatoasa si una nesanatoasa:

CITESTE SI: Ce vor barbatii de la o amanta. Cum trebuie sa te comporti daca te vezi cu un barbat insurat!

1. O relatie sanatoasa daruieste neconditionat

O relatie sanatoasa presupune prezenta si implicarea a doi parteneri care vor sa-si ofere reciproc sprijin, apreciere, afectiune. Atunci cand faci parte dintr-un cuplu care functioneaza astfel, cea mai mare dorinta a ta este sa-ti faci partenerul fericit, in timp ce eforturile lui stau la baza propriei tale fericiri. Aceasta este dragostea neconditionata. La polul opus se afla asa-zisele sentimente conditionate, in schimbul carora se asteapta beneficii imediate.

2. Acceptare sau dorinta de a-l schimba pe cel de langa tine?

Dupa ce l-ai cunoscut suficient de bine pe partenerul tau, ai doua posibilitati: sa il accepti asa cum este el in ansamblu sau sa incerci sa il modelezi dupa bunul plac. Tentativele de schimbare a partenerului intra insa in categoria gesturilor care se intampla intr-o relatie toxica. Asta nu inseamna ca nu este corect sa-l sustii pe cel de langa tine si sa ii dai mereu cele mai bune sfaturi, insa de aici pana la a-i impune un anumit comportament este cale lunga.

3. Dorinta de a-ti satisface partenerul sau teama?

Chiar vrei sa ii faci pe plac partenerului tau sau actionezi de multe ori din teama? Daca relatia cu el te impiedica sa te implici in lucruri pe care ti le doresti, este cu siguranta una nesanatoasa. Fa-i pe plac, dar nu cu pretul frustrarilor tale si a propriei lipse de fericire.

4. Pastrarea intimitatii fara a-ti expune partenerul

Relatiile sanatoase sunt intime si apropiate. Tu si partenerul tau stiti foarte multe unul despre celalalt, tocmai pentru ca aveti incredere ca secretele voastre sunt in siguranta. In momentul in care unul dintre voi divulga informatii intime si le transforma in adevarate subiecte de discutii amuzante cu prietenii, relatia incepe sa aiba un uz toxic care nu va va face bine.

 5. Toleranta sau razbunare?

In toate relatiile exista discutii in contradictoriu si certuri pe diferite teme. Cu adevarat important pentru sanatatea unui cuplu este felul in care partenerii stiu sa gestioneze aceste discutii. Daca tu si partenerul tau nu faceti altceva decat sa va razbunati unul pe celalalt si sa va canalizati energia intr-un sens negativ, tocmai ati trecut in zona de toxicitate. Daca insa acceptati sa vorbiti deschis despre problemele voastre si cautati solutii pentru ele, fara a va invinui unul pe celalalt, comportamentul vostru este foarte sanatos si corect.

CITESTE SI: De ce are nevoie un barbat pentru a fi fidel

6. Scopuri individuale vs. obiective comune

Se spune ca persoanele care se iubesc se unesc intr-o singura entitate, aceea de cuplu, superioara fiecarui individ. Asta inseamna ca scopurile lor devin comune, visele asemenea iar eforturile se indreapta intr-o singura directie. Daca scopurile voastre individuale stau in calea celor comune si le impiedica, relatia voastra e pe cale sa se transforme intr-una nesanatoasa.

 

Sursa: ele