6 lucruri pe care NU trebuie sa le faci in pat

O regula nescrisa, dar acceptata tacit de majoritatea, spune ca patul este numai pentru doua scopuri: odihna si sex. Din nefericire pentru fiecare dintre noi, avem o multime de alte obiceiuri pe care le facem in pat si care ne afecteaza sanatatea fara sa stim.

Iata 6 dintre ele, la care ar trebui sa renunti chiar din aceasta clipa.

1. Privesti la televizor

Lumina artificiala emisa de televizor poate duce la suprimarea secretiei de melatonina, hormonul somnului, iar asta inseamna ca poate provoca insomnii. Insa asta nu e tot.

Desi credeai ca te relaxeaza, televizorul in dormitor are un cu totul alt efect. Potrivit specialistului in psihiatrie Michael A. Grandner, citat de Huffington Post, este o diferenta clara intre relaxare si distractie, iar privitul la televizor inaintea somnului se incadreaza in ultima categorie.

2. Butonezi telefonul

Daca iti place sa scrii SMS-uri in pat ori sa navighezi pe Facebook pentru ultima oara inainte de culcare atunci ar trebui sa renunti la acest obicei. Lumina emanata de smartphone, laptop sau tableta iti tine in priza creierul si nu te lasa sa te odihnesti. Vestea buna e ca nu esti singura persoana cu acest obicei nesanatos. Aproximativ 95% din populatie foloseste un dispozitiv electronic in orele de dinaintea culcarii, afirma un studiu din 2011.

Citeste si: TRECEREA LA ORA DE VARA: 5 EFECTE CIUDATE PE CARE LE ARE ACEASTA SCHIMBARE ASUPRA ORGANISMULUI UMAN

3. Lenevesti in pat in speranta ca adormi

Cand nu poti sa adormi, pur si simplu nu poti. Renunta sa te mai zvarcolesti in pat fara motiv, in speranta ca va veni si mos Ene. Cel mai bine este sa te dai jos din pat si sa faci ceva nu forte plictisitor, dar nici super solicitant, pana cand te ia somnul. O buna metoda este sa citesti.

4. Muncesti inainte de culcare

La fel de bine trebuie sa te dezveti de obiceiul de a mai trimite un e-mail inainte de culcare sau a face orice altceva legat de munca. Faptul ca muncesti din pat iti invata creierul sa creada ca dormitorul este folosit pentru munca, in afara de dormit. In timp, se va instala insomnia si vei avea mari probleme cu somnul.

5. Dormi cu animalul de companie

Desi linistitor in majoritatea cazurilor, dormitul alaturi de cainele sau pisica poate provoca destule neplaceri, inclusiv alergii sau infectii cauzate de bacteriile si virusii pe care aceste animele le poarta.

6. Ai prea cald in camera

Nimic nu este mai placut decat si mai linistitor decat un pat cald in care sa te odihnesti. Atentie insa, este demonstrat stiintific ca temperatura optima pentru un somn odihnitor si sanatos este intre 16 si 20 de grade Celsius.

Sursa foto: ubcpsych350.wordpress.com