6 miliardari care au pornit de jos

Pana sa detina averi de miliarde de dolari, unii dintre cei mai bogati oameni ai lumii au fost nevoiti sa porneasca de jos in viata. De la spalatul vaselor si pana la vanzarea asigurarilor de viata, iata 6 miliardari care au gasit succesul pornind de la zero.

1. Jan Koum, WhatsApp

Avere neta: 6.8 miliarde de dolari, potrivit Forbes

Jan Koum (37 de ani) a emigrat in SUA din Ucraina la varsta de 16 ani, scrie Business Insider. Familia lui a fost nevoita sa traiasca din bonuri de masa pe care le luau de la cateva blocuri distanta de viitorul sediu al companiei fondate de omul de afaceri in Mountain View, California.

In 2009, Koum si Brian Acton au lansat serviciul de mesagerie WhatsApp, inventie care le-a adus foarte multi bani, mai ales dupa ce Facebook le-a cumparat afacerea pe o suma colosala: 19 miliarde de dolari.

2. Kenny Troutt, Excel Communications

Avere neta: 1.7 miliarde de dolari

Troutt a crescut cu un tata barman si a fost nevoit sa-si plateasca singur studiile la Universitatea Southern Illinois prin vanzarea politelor de asigurari de viata. Kenny Troutt si-a construit cea mai mare parte din avere prin infiintarea companiei de telefonie mobila Excel Communications. In 1998 firma a fuzionat cu Teleglobe intr-o tranzactie de 3.5 miliarde de dolari. Miliardarul s-a retras din afaceri si investeste in pasiunea sa, cursele de cai.

Citeste si: TOP 10 miliardari ai lumii: Bill Gates revine in fruntea topului Forbes, dupa 4 ani pe locul al doilea

3. Howard Schultz, Starbucks

Avere neta: 2 miliarde de dolari

Provenit dintr-o familie fara prea mari posibilitati financiare, seful Starbucks a crescut intr-un complex destinat oamenilor saraci.

Apoi, Schultz a reusit sa castige o bursa sportiva la Universitatea Northern Michigan, iar dupa absolvire s-a angajat la Xerox. Ulterior, a preluat conducerea unui lant de cafenele pe nume Starbucks care, la momentul respectiv, avea numai 60 de magazine.

In 1987, Howard Schultz a devenit CEO-ul companiei si a dus lantul de cafenele la mai mult de 16.000 de locatii in lumea intreaga.

4. Oprah Winfrey

Avere neta: 2.9 miliarde de dolari

Celebra prezentatoare tv s-a nascut intr-o familie saraca din Mississippi, insa asta nu a impiedicat-o sa castige o bursa la Universitatea Tennessee State si sa devina primul corespondent de culoare din acest stat, la varsta de numai 19 ani. In 1983, Oprah Winfrey s-a mutat la Chicago unde a moderat un show, ce mai tarziu a ajuns sa-i poarte numele.

5. Shahid Khan, Flex-N-Gate si clubul de fotbal Fulham

Avere neta: 3.8 miliarde de dolari

Shahid Khan este astazi unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, insa atunci cand a emigrat in SUA din Pakistan, el a fost nevoit sa spele vase, fiind platit cu 1.2 dolari pe ora. Khan a fost student la Universitatea din Illinois, iar in prezent detine clubul de fotbal britanic Fulham si compania Flex-N-Gate.

6. Do Won Chang, Forever 21

Avere neta: 5 miliarde de dolari

Do Won Chang a venit in America din Coreea in anul 1981, alaturi de sotia sa. Pana sa ajunga sa detina lantul de magazine de imbracaminte Forever 21, omul de afaceri a fost nevoit sa lucreze ca portar, angajat al unei benzinarii si chelner intr-o cafenea. Astazi, Forever 21 este un lant international, cu 480 de magazine la nivel mondial, care inregistreaza vanzari de aproximativ 3 miliarde de dolari pe an.

Sursa foto: businessinsider.com, indiatvnews.com, forbes.com