7 dintre cele mai periculoase virusuri de pe Pământ

Probabil că ne luptăm cu virusurile încă de când existăm ca specie. În cazul anumitor boli virale, vaccinurile și medicamentele ne-au permis să împiedicăm răspândirea infecțiilor la scară largă și i-au ajutat pe bolnavi să se recupereze.

Într-un caz specific – al variolei -, am reușit chiar să eradicăm boala, scăpând lumea de povara noilor cazuri. Totuși, suntem departe de a câștiga lupta împotriva virusurilor. În ultimele decenii, tot mai multe virusuri au „sărit” de la animal la om și au declanșat focare importante, făcând mii de victime.

Tulpina virală care a determinat focarul de Ebola în 2014-2016 în Africa de Vest ucide până la 90% dintre persoanele pe care le infectează, ceea ce o face să fie cel mai letal membru al familiei Ebola.

Există însă și alte virusuri care sunt la fel de periculoase, iar unele fac chiar și mai multe victime. Unele virusuri, inclusiv noul coronavirus, care stârnește panică la nivel mondial, au rate de mortalitate mai mici, dar reprezintă, totuși, o amenințare serioasă la adresa sănătății publice, deoarece încă nu există mijloace pentru a le combate.

Iată șapte dintre cei mai răi ucigași microscopici:

1. Virusul Marburg

Oamenii de știință au identificat virusul Marburg în 1967, când au apărut mici focare în rândul cercetătorilor de la un laborator din Germania care au fost expuși la maimuțele infectate aduse din Uganda.

Virusul Marburg este similar cu Ebola, deoarece ambele pot provoca febră hemoragică, ceea ce înseamnă că persoanele infectate fac febră și au sângerări pe tot corpul, ceea ce poate duce la șoc, colapsul organelor interne și, în final, la moarte.

Rata mortalității în primul focar a fost de 25%, dar a sărit peste 80% în focarul din 1998-2000 din Congo, precum și în focarul din 2005 din Angola, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

2. Virusul Ebola

Primele focare de Ebola cunoscute la oameni au lovit simultan în Sudan și în Congo în 1976. Ebola este răspândit prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale sau țesuturile persoanelor ori ale animalelor infectate.

Tulpinile cunoscute variază drastic în ceea ce privește mortalitatea. Una dintre tulpini, Ebola Reston, nici măcar nu îi îmbolnăvește pe oameni.

Dar în cazul tulpinii Bundibugyo, rata mortalității este de până la 50%, și de până la 71% pentru tulpina din Sudan, potrivit OMS. Cel mai recent focar din Africa de Vest a început la începutul anului 2014 și a fost cel mai mare și mai complex focar de Ebola de până acum.

3. Virusul turbării

Deși vaccinurile antirabice pentru animale de companie, care au fost introduse în anii 1920, au făcut ca turbarea să fie astăzi o boală extrem de rară în țările dezvoltate, această afecțiune rămâne o problemă serioasă în India și în anumite părți din Africa.

Rabia distruge creierul, așadar este o boală cu adevărat urâtă. Există un vaccin împotriva rabiei și avem anticorpi care funcționează împotriva virusului, așa că, dacă cineva este mușcat de un animal turbat, persoana respectivă poate fi tratată. Cu toate acestea, dacă victima nu primește tratament, șansele de supraviețuire sunt minime.

4. Virusul HIV

Boala infecțioasă care are cel mai mare impact asupra omenirii în acest moment este HIV. Acest virus este „cel mai mare criminal”. Se estimează că 32 de milioane de oameni au murit de la HIV de când boala a fost recunoscută pentru prima dată, la începutul anilor ’80.

Medicamentele antivirale puternice au făcut posibil ca oamenii să trăiască ani de zile cu HIV. Dar boala continuă să devasteze multe țări sărace, unde se manifestă 95% dintre noile infecții cu HIV. În țările africane monitorizate de OMS, aproape 1 din 25 de adulți este infectat cu HIV, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi din totalul oamenilor care trăiesc cu HIV în întreaga lume.

5. Variola

În 1980, Adunarea Mondială a Sănătății a declarat lumea „liberă de variolă”. Dar, înainte de asta, oamenii s-au luptat cu variola timp de mii de ani, iar boala a ucis aproximativ o treime din numărul celor pe care i-a infectat.

A lăsat supraviețuitori cu cicatrici profunde și permanente și, adeseori, orbi. Ratele mortalității au fost mult mai mari la populațiile din afara Europei, unde oamenii avuseseră prea puține contacte cu virusul înainte ca primii călători occidentali să-l aducă în regiunile lor.

De exemplu, istoricii estimează că 90% din populația băștinașă din America a murit din cauza variolei introduse de coloniștii europeni. Numai în secolul XX, variola a ucis 300 de milioane de oameni. Moartea și orbirea provocate de variolă au fost o povară imensă pentru întreaga planetă, și tocmai asta a stimulat campania mondială de eradicare a acestei maladii teribile.

6. Gripa

În timpul unui sezon de gripă normal mor până la 500.000 de oameni din întreaga lume, potrivit OMS. Dar, ocazional, când apare o nouă tulpină de gripă, rezultă pandemii cu o răspândire mai rapidă a bolii și, adeseori, rate mai mari ale mortalității.

Cea mai mare pandemie de gripă, numită uneori gripa spaniolă, a început în 1918 și a îmbolnăvit până la 40% din populația lumii, ucigând aproximativ 50 de milioane de oameni.

7. Dengue

Acest virus a apărut pentru prima dată în anii ’50, în Filipine și în Thailanda, și de atunci s-a răspândit în toate regiunile tropicale și subtropicale ale globului. Aproximativ 40% din populația lumii trăiește acum în zone în care dengue este endemică, iar boala – cu tot cu țânțarii care o poartă – este probabil să se răspândească mai departe pe măsură ce planeta se încălzește.

Dengue îmbolnăvește între 50 și 100 de milioane de oameni pe an, conform OMS. Deși rata mortalității pentru febra dengue (circa 2.5%) este mai mică decât în cazul altor virusuri, virusul dengue poate provoca o boală asemănătoare cu Ebola, numită febră hemoragică dengue, care are o rată a mortalității de 20% dacă nu este tratată.

Sursa text și foto: incredibilia.ro