7 plante, legume și pomi fructiferi ușor de plantat toamna în grădină: De ce să ții cont pentru o recoltă bogată

Stai la curte sau ai un teren în mediul rural, de care vrei să profiți la maximum? Plantarea semințelor este o idee excelentă, mai ales pe timp de toamnă. Încă din lunile septembrie și octombrie, specialiștii recomandă să plantezi o varietate de plante, legume și pomi fructiferi. Astfel, te ve bucura de roadele muncii tale începând chiar cu lunile de primăvară.

Iată ce poți planta în grădină toamna și cum să o faci astfel încât să ai o recoltă bogată și sănătoasă!

1. Pomi fructiferi (meri, peri, pruni, cireși, caiși etc.)

Nimic nu se compară cu un fruct cules chiar de tine din pom, savurat imediat ce a fost desprins de pe crengi.

De la începutul lunii octombrie și până la jumătatea lui noiembrie, ai suficient timp să pregătești solul și să începi plantarea pomilor preferați. Ai la dispoziție o gamă imensă de opțiuni, așa că orientează-te în funcție de ce fructe îți plac.

Este foarte important să cureți bine solul pe care urmează să plantezi pomii, apoi să faci parcelarea și pichetarea. Gropile în pământ se pot face extrem de ușor cu un motoburghiu de calitate, pe care îl poți comanda de pe Unelte Shop și care te va scuti de foarte mult timp și efort.

Înainte să plantezi pomii, lasă gropile făcute timp de măcar 20 sau 30 de zile, pentru ca pământul să se aerisească. Este un truc eficient pentru o recoltă bună!

2. Praz

Dacă adori plăcintele cu brânză și praz proaspăt, începe plantarea acestuia din urmă toamna, înainte de primul îngheț. Prazul se dezvoltă foarte bine pe vreme rece, așa că nu ezita să plantezi răsadurile în octombrie sau noiembrie.

Recomandarea experților este să plantezi prazul mai adânc în pământ, dacă vrei să obții tije lungi și frumoase.

De asemenea, înainte să incepi să plantezi orice semințe sau răsaduri, este extrem de important să cureți bine solul. Folosește o masina de tuns iarba pentru a elimina buruienile; aceasta îți va fi utilă și ulterior, când buruienile vor începe să reapară.

În plus, sapă bine pământul și asigură-te că acesta este fertil și potrivit tipului de plante pe care urmează să le introduci în sol.

3. Ceapă verde

Perioada octombrie-noiembrie este cea mai potrivită pentru plantare arpagicului. Acesta are nevoie de un sol argilos și de o umiditate crescută – de aceea, toamna abundentă în ploi este excelentă pentru dezvoltarea unei cepe verzi perfecte.

4. Salată verde

Cu siguranță, deja visezi la acea salată verde proaspătă, ușor crocantă, verde și delicioasă, servită primăvara, alături de alte legume și preparatele tale preferate.

Pentru a o obține, începe plantarea în luna octombrie. Salata are nevoie de temperaturi mai joase pentru a germina cu succes, așa că poți să o plantezi chiar și mai târziu.

5. Țelină

Deși este o plantă sensibilă la căldură, țelina rezistă cu succes în fața temperaturilor mici. De aceea, o poți planta fără probleme pe timp de toamnă.

Aceasta nu necesită o îngrijire specială, ceea ce o face leguma perfectă de cultivat atunci când nu ai foarte mult timp sau expertiza.

6. Spanac

La fel ca țelina, și spanacul rezistă extrem de bine la frig, așa că poate fi plantat de la începutul toamnei și până târziu în sezonul ploios. Acesta va crește nestingherit, rezultând frunze crocante, sănătoase și pline de vitamine esențiale.

7. Sparanghel

Dacă vrei să-ți îmbogățești recolta cu o legumă specială, delicată și sofisticată, sparanghelul este o alegere excelentă. Acesta poate fi plantat toamna, pentru ca primele fire să fie disponibile în primăvară. El rezistă bine la umezeală, ceea ce îl face candidatul perfect pentru sesiunea de plantare de toamnă.

Acestea fiind spuse, toate variantele de mai sus reprezintă opțiuni excelente pentru grădina ta. Urmează recomandările și vei obține, fără îndoială, o recoltă foarte bună!