8 alimente surprinzatoare care te prostesc

Alimentele care stimuleaza creierul si imbunatatesc IQ-ul sunt destul de cunoscute, insa stiai ca exista si mancaruri care iti afecteaza inteligenta? Studiile de specialitate au aratat ca astfel de alimente nesanatoase iti afecteaza memoria, concentrarea, starea de spirit si chiar sistemul nervos.

Citeste mai jos care sunt cele 8 alimente care au un efect negativ asupra creierului tau!

1. Grasimile Trans

Grasimile trans stau la baza a numeroase afectiuni, incepand cu boli de inina si pana la colesterol si obezitate. In plus, consumate pe o perioada indelungata, grasimile trans duc chiar la micsorarea creierului, fenomen similar ca in cazul bolii Alzheimer. Micsorarea are loc din cauza faptul ca aceste grasimi trans deterioreaza arterele.

2. Alimentele procesate si semipreparatele

Aceste alimente contin foarte multe chimicale, iar acestea la randul lor afecteaza sistemul nervos central, comportamentul si functiile cognitive. Pe termen lung, consumul de alimente procesate si semipreparate duce, la fel ca in cazul grasimilor trans, la micsorarea creierului.

3. Zaharul

Ideea ca zaharul in exces nu iti face bine la sanatate nu este noua, insa studiile au aratat ca acest produs nelipsit din bucatarie poate cauza, in timp, probleme neurologice.

Consumul excesiv de zahar iti afecteaza memoria si capacitatea de a invata. Mancarurile bogate in zahar, asa cum sunt prajiturile sau dulciurile, reduc activitatea cerebrala.

Citeste si: POSTUL PASTELUI: 5 ALIMENTE SURPRINZATOARE CARE NU TREBUIE SA ITI LIPSEASCA IN ACEASTA PERIOADA

4. Fast-food

Atunci cand ti-e pofta de un hamburger cu cartofi prajiti adu-ti aminte ca esti tot mai aproape sa cazi in depresie. Asta pentru ca, pe langa dependenta care o creaza, aceste mancaruri nesanatoase produc anumite reactii chimice in creier si astfel creste riscul de anxietate si depresie.

5. Sarea

Nu este nici un secret faptul ca sarea iti afecteaza ritmul cardiac si iti creste tensiunea, insa consumul de alimente sarate are repercusiuni si asupra functiilor cognitive. Iar daca te gandesti sa gatesti cu sare de mare neiodata afla ca iti faci mai rau chiar daca folosesti sarea simpla. Sarea este responsabila de aparitia multor probleme, incepand cu cele cardiovasculare si terminand cu accidentele vascular-cerebrale.

6. Prajelile

Alimentele prajite sunt asemanatoare mancarii fast-food. Sa nu crezi ca daca un aliment este sanatos in stare naturala, el ramane la fel si daca este prajit. Exemplul cel mai concret este pestele sau puiul. Prajite, aceste alimente isi pierd proprietatile nutritive si devin adevarate bombe calorice.

7. Indulcitori artificiali

Indulcitorii artificiali pur si simplu iti secatuiesc creierul. Consumati pe o lunga perioada de timp, chiar in afara alimentatiei, cum ar fi cei din vitaminele masticabile sau  din siropul de tuse, acesti indulcitori iti scad coeficientul de inteligenta si te fac sa reactionezi diferit la mediul inconjurator. Este adevarat totusi ca indulcitorii contin mai putine calorii, insa ei iti fac mai mult rau decat bine.

8. Alcoolul

Pe langa faptul ca alcoolul iti distruge ficatul, iti afecteaza si abilitatea de a gandi limpede si de a-ti aminti lucruri. Alcoolul creaza o stare de confuzie mentala, iar tu nu mai faci corect deosebirea intre realitate si imaginatie. Din fericire simptomele sunt reversibile daca te opresti sau te limitezi la o cantitate rezonabila pe saptamana.

Sursa foto: jezebel.com