8 MARTIE: Cum se sarbatoreste Ziua Femeii in diverse parti ale lumii

8 MARTIE – ZIUA FEMEII: In fiecare an, pe data de 8 martie, la nivel international se sarbatoreste ZIUA FEMEII. Evenimentul este celebrat in foarte multe tari la nivel mondial prin mai multe traditii si obiceiuri, care variaza de la omagii aduse femeii in calitate de mama, sotie, iubita sau sora si pana la celebrarea realizarilor pentru realizari sociale, politice si economice. Mondo News iti spune cum se sarbatoreste ZIUA FEMEII in diverse parti ale lumii!

In Romania, 8 Martie este zi lucratoare, insa in tari precum  Afghanistan, Armenia, Belarus, Cambogia, China (doar femeile), Cuba, Moldova, Nepal (doar femeile), Rusia, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam sau Zambia aceasta zi este declarata libera.

In Romania si Bulgaria aceasta zi este si echivalentul ZILEI MAMEI, iar copiii ofera mici cadouri mamelor si bunicilor. Tot de 8 MARTIE se obisnuieste ca barbatii sa ofere flori si cadouri femeilor din viata lor.

In Italia, Rusia si Albania, se obisnuieste ca doamnele si domnisoarele sa primeasca mimoze de culoare galbena si cutii de ciocolata, iar in tari precum Portugalia  grupuri de femei sarbatoresc de ziua lor si ies in oras la petreceri pregatite special pentru ele.

Citeste si: 8 MARTIE: 7 DESTINATII ROMANTICE PERFECTE PENTRU ZIUA FEMEII

In tari ca Pakistan, femeile sarbatoresc aceasta zi pentru a comemora lupta neincetata pentru a obtine drepturi egale cu barbatii, iar in Polonia au loc demonstratii feministe de amploare cu ocazia ZILEI FEMEII.

De ZIUA FEMEI in foarte multe tari din lume, cu precadere in zona estica a Europei, barbatii ofera flori doamnelor si domnisoarelor, iar in unele zone angajatorii obisnuiesc sa-si recompenseze angajatele cu mici cadouri.

Cronologia ZILEI FEMEII

Potrivit Organizatiei Nationale Unite (ONU), prima zi nationala a femeii a fost observata in SUA in anul 1909, pe 28 februarie.Un an mai tarziu, in 1910, la intalnirea Socialista Internationala care a avut loc in Copenhaga s-a luat decizia de a exista o ZI INTERNATIONALA A FEMEII.

In 1911, ZIUA FEMEII a fost marcata pentru prima data pe 19 martie in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia, iar intre 1913 si 1914, aceasta zi a devenit un mecanism pentru a protesta impotriva Primului Razboi Mondial. In anii urmatori, Ziua FEMEII s-a sarbatorit pe data de 8 martie.

In fiecare an, incepand din 1996, ONU propune cate o tema pentru ZIUA FEMEII, iar in 2014 aceasta se refera la “Egalitatea pentru femei inseamna progresul pentru toti”.

Sursa foto: timeanddate.com