8 MARTIE IN CAPITALA: Afla unde te poti rasfata de ZIUA FEMEII

Ziua Internationala a Femeii nu va trece neobservata in Bucuresti, unde sunt pregatite mai multe evenimente care sa marcheze aceasta sarbatoare. Astfel, de 8 martie, pentru doamne si domnisoare au fost pregatite show-uri dedicate exclusiv lor, momente de stand-up comedy, dar si concerte speciale, scrie Mediafax. 

Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual pe 8 martie si reprezinta un prilej de bucurie si rasfat pentru toate doamnele si domnisoarele din lume. Fie ca primesc cadouri din partea barbatilor, fie ca isi fac singure un dar de ziua lor, femeile au ocazia sa petreaca frumos de 8 martie, mergand la teatru, la concerte sau la petrecerile de prin cluburile bucurestene.

CITESTE SI: TARG DE MUCENICI IN ACEST WEEKEND IN CURTEA MUZEULUI TARANULUI ROMAN

De exemplu, de 8 martie, Teatrul In Culise celebreaza femeia si a pregatit un program special care sa incante orice doamna si domnisoara. Incepand cu ora 18.00, spectatorii pot urmari o comedie cinica despre viata de cuplu – “Common lives” sau “Asa se intampla cu toti oamenii obisnuiti” -, iar, de la ora 21.00, urca pe scena una dintre primele prezente feminine din stand-up comedy-ul romanesc, Maria Popovici, alaturi de Mincu, Banciu si invitatul special Toma. Evenimentul se desfasoara in Copper’s Pub din Bucuresti.

De asemenea, tot pe 8 martie, de la ora 16.00, in Music Club din Bucuresti se joaca spectacolul “Sot de vanzare”, dupa Mihail Zadornov, in regia lui Marius Gilea, cu Maria Radu, Ana Odagiu si Marius Gilea. Spectacolul ofera publicului o experienta care i-ar putea schimba perceptia despre casnicie si teatrul romanesc underground.

Statistica spune ca, in Romania, sunt mai multe femei si mai putini barbati, ceea ce, in general, este bine pentru barbat, dar mai rau pentru femeie. Lucrurile se schimba de 8 martie, cand se intampla invers. Cand insa este vorba de un barbat pentru mai multe femei, iar barbatul e Claudiu Bleont si femeile sunt toate Magda Catone – este bine pentru toata lumea, mai ales ca femeile vor primi pe langa o ora de deliciu actoricesc si un cadou surpriza. Acest lucru se intampla de la ora 17.00, la Teatrul de pe Lipscani, cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii prin spectacolul “Un barbat si mai multe femei”.

Calendarul popular de primavara incepe, potrivit traditiei populare, cu Baba Dochia si zilele ei, supranumite Zilele babei. Astfel, duminica, de Ziua Femeii, la Teatrul National pentru Copii este din nou sarbatoare. Mamele si bunicile, alaturi de micii lor “actori” vor primi ca dar, in cadrul “Povestilor de Primavara”, “Povestea Babei Dochia”. Un dar special, ce va prinde viata prin joc impreuna cu toti copiii din sala. Locul de desfasurare este Sala Media a Teatrului National din Bucuresti, cu incepere de la ora 11.00. Si pentru ca ultima zi a Babei Dochia sta pe prag, aceasta va fi antrenata in joc, cu rol principal, de actorii mari, in frunte cu Magicianul Povestilor.

De asemenea, de 8 martie, pe scena Teatrului National din Bucuresti (TNB) se va juca, printre altele, spectacolul “Cinci femei de tranzitie”, in regia Rodicai Popescu-Bitanescu, Cinci actrite descopera cu har, haz si sensibilitate tipologia feminina de ieri, de azi si de maine: femeia de tranzitie. Dialoguri simple si adevarate, conflicte omenesti, intrebari existentiale si destainuri tulburatoare, ca intre prietene, la o sueta. Un evantai multicolor de stari si sentimente, intr-un party al revelatiilor. Taine, frustrari, suferinte se dezvaluie treptat, in timpul unei petreceri prilejuite de ziua de nastere a gazdei, la care un paharel de palinca “dezleaga” limbile si indeamna la marturisiri, unele triste, altele purtand o incarcatura de umor amar. Astfel, cei care vor sa stea la o sueta pot merge la spectacolul de la TNB, din Sala Pictura, duminica, de la ora 20.00.

CITESTE SI: 8 MARTIE: ALEGE FLORILE IN FUNCTIE DE ZODIE

Cei care vor sa sarbatoreasca Ziua Femeii pe acorduri muzicale pot merge, de la ora 19.00, la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano revine pe scena bucuresteana, pentru a sustine un concert, alaturi de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Tot de Ziua Femeii, Trupa Bere Gratis aduce o “Noapte calda” la Cinema Patria, de la ora 19.30.

“Vive la Femme”se va auzi de la ora 20.00 in Bordello’s Mulanruj, unde femeile sunt asteptate sa se bucure in compania celor de la Taboo Boys, care au pregatit o multime de surprize pentru ele.

De asemenea, la Beraria H, incepand cu ora 22.00, femeilor li s-a pregatit un show in exclusivitate. Doamnele si domnisoarele se vor putea bucura de concert live alaturi de Deep Central, urmat de spectacolul celor de la Flamingo Boys. Potrivit organizatorilor, accesul este strict interzis barbatilor.

Totodata, pe 8 martie, femeile care vor circula cu o anumita companie de taxiuri din Bucuresti vor primi in dar o carte, actiune ce face parte din campania “LITERAtura in dar”, initiata de editura Litera.

Mai mult decat atat, calatoria cu metroul se transforma si ea pe 8 martie intr-un prilej de a sarbatori femeia. Astfel, editura Litera va oferi femeilor care circula pe magistralele 1 si 2 o carte cadou.

Tot o carte in dar au primit clientele ceainariei Joie de Vivre pe 1 martie si vor continua sa primeasca si pe 8 martie.

Populatia feminina continua sa fie predominanta in Romania, din totalul de 19.947.300 de locuitori, 51,1 la suta fiind femei, la 1 ianuarie 2014, informeaza Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat transmis de Ziua Internationala a Femeii.

INS precizeaza ca, in acest an, Ziua Internationala a Femeii, sarbatoare celebrata pentru prima oara de Natiunile Unite la 8 martie 1975, este dedicata evocarii progreselor realizate in implementarea drepturilor femeii, la 20 de ani de la Declaratia si Programul de actiune de la Beijing, documentul istoric din 1995 asumat de 189 de state ale lumii. Programul de actiune de la Beijing vizeaza 12 domenii sensibile avand ca perspectiva unica o lume in care fiecare femeie si fiecare fata sa-si poata alege in mod liber destinul, beneficiind de educatia si veniturile necesare intr-o societate libera de violenta si discriminare.

Deviza aleasa de ONU pentru celebrarea din acest an este “Mai multa putere femeii, mai multa putere omenirii: Imagineaza-ti!”.