8 martie, semnificații istorice: Ziua internațională a femeii

Pe 8 martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Prima zi a fost marcata in 19 martie 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte cateva tari europene. Data a fost aleasa de femeile germane pentru ca, la aceeasi data in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei, scrie Mediafax. 

Insa Ziua Internationala a Femeii a fost recunoscuta oficial mult mai tirziu, in 1975, de catre Natiunile Unite si a fost adoptata, incepand cu aceasta data, de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.

In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia. Pana in decembrie ’89 se vorbea de ziua mamei dar dupa revolutia din 1989 ziua mamei a fost inlocuita cu Ziua femeii.

1848 – Are loc, la Paris, in locuinta lui Nicolae Balcescu, o intrunire a revolutionarilor romani, in care se decide declansarea revolutiei in tara si se redacteaza programul revolutionar.

1896 – S-a nascut renumitul cintaret din perioada interbelica Zavaidoc (Marin Teodorescu) (m. 13 ianuarie 1945)

1917 – A inceput Revolutia de la Petrograd care a dus, in 15 martie 1917, la abdicarea tarului Nicolae al II-lea.

1945 – La doua zile dupa instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat presedintelui american Roosevelt, printr-o telegrama personala si strict secreta, in care isi manifesta ingrijorarea fata de instalarea, prin forta, a unui guvern comunist si prevedea epurarea fara discriminare a romanilor anticomunisti…. In telegrama de raspuns, presedintele american, recunoscand amestecul conducerii de la Kremlin in numirea unui guvern comunist, mentiona: eu cred ca Romania nu este un loc bun pentru a ne masura cu rusii.

1945 – Guvernul roman a adresat guvernului sovietic o telegrama in care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la Romania, teritoriul fiind sub ocupatie hortista, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940. In telegrama de raspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin consimte la reinstalarea administratiei romanesti in N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficiala a reinstalarii administratiei romanesti in aceasta parte a tarii.

1946 – A fost brevetat primul elicopter pentru uz comercial.

1968 – La Praga, studentii cehoslovaci isi declara sprijinul fata de miscarea de liberalizare cunoscuta sub numele de Primavara de la Praga.

1982 – Statiile automate interplanetare sovietice Venus-13 si Venus-14 ating suprafata planetei Venus.

2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a fixat aceasta zi pentru mea culpa publica (zi de pocainta)

2008 – Fosta sportiva americana Marion Jones, condamnata la sase luni de inchisoare pentru sperjur, a fost incarcerata la Texas, pentru a-si ispasi pedeapsa. Aceasta a fost condamnata deoarece a mintit in fata anchetatorilor federali de trei ori: prima oara in noiembrie 2003, in cadrul anchetei privind cazul Balco, numit astfel dupa laboratorul californian care furniza produse dopante multor atleti, iar apoi in august si noiembrie 2006, in cazul privind fraudele bancare in care a fost implicat tatal primului sau fiu, fostul atlet Tim Montgomery.

 Sursa foto www.blog.bebebliss.ro