8 martie – Ziua internațională a femeii. Cele mai frumoase mesaje de 8 Martie!

Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita pe 8 martie, a fost mai intai un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sarbatoare a mamelor in tarile din fostul bloc sovietic, iar in prezent este un prilej de bucurie si rasfat pentru toate femeile din lume.

SMS-urile sunt o varianta simpla de a transmite MESAJE DE 8 MARTIE. Mondo News iti propune cateva mesaje pe care le poti trimite de 8 Martie.

Exemple de MESAJE DE 8 MARTIE – ZIUA FEMEII:

Fie ca primavara iubirii sa iti inunde sufletul cu bucuria si parfumul tuturor florilor sale. Iti doresc un 8 MARTIE cat mai frumos!

In aceasta zi speciala, vreau sa aduc primavara in sufletul tau, impreuna cu toata iubirea mea! La multi ani!

Iti doresc o primavara frumoasa in suflet si in gand! Sa ai parte de tot ce iti doresti. La multi ani de 8 Martie!

Un gand marunt pentru iubirea imensa pe care ti-o port. LA MULTI ANI!

Fie ca ziua de 8 Martie sa-ti aduca toata lumea la picioare, zambetul pe buze si toata fericirea de pe pamant. La multi ani!

Mama, te iubesc, pentru mine esti unica, esti primavara mea insorita!

Mama – cel dintai cuvant, cel mai dulce zambet, cel mai sincer suflet, cel din urma vis. Cea mai dulce voce, cea mai grea durere, cea mai mandra floare, cea mai scumpa carte.

Ziua asta sa fie un prilej de bucurie pentru noi toate, sa simtim mai putin apasarea grijilor si sa ne umplem gandurile si sufletul de caldura primaverii!

Iubita mea este cea mai buna si frumoasa din lume. Te iubesc, primavara mea!

Iti multumesc ca m-ai iubit si m-ai invatat sa iubesc si pe ceilalti, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!

Daca viata ta ar depinde de dragostea pe care ti-o port, ai fi nemuritoare. La multi ani, mama!

Despre Ziua Internationala a Femeii

Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita pe 8 martie, a fost mai intai un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sarbatoare a mamelor in tarile din fostul bloc sovietic, iar in prezent este un prilej de bucurie si rasfat pentru toate femeile din lume.

Astfel, in urma cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sarbatorita prima Zi Internationala a Femeii, in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Peste un milion de femei si barbati au participat in aceasta zi la manifestatii pentru ca femeilor sa li se acorde drepturi legate de munca, dreptul la vot, educatie si de a detine functii publice.

Cu toate acestea, la mai putin de o saptamana, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, in care si-au pierdut viata peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiasca sau italiana si avand varste cuprinse intre 16 si 23 de ani. Acest accident a atras atentia asupra conditiilor de munca si a dus la imbunatatirea legislatiei americane in domeniu.

In zorii Primului Razboi Mondial, in timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sarbatorit pentru prima data Ziua Internationala a Femeii in ultima duminica din februarie 1913. in acelasi an, dupa consultari si discutii, Ziua Internationala a Femeii a fost mutata pe data de 8 martie. in 1914, femeile din intreaga Europa au manifestat impotriva razboiului si pentru solidaritate intre femei.

In 1917, in ultima duminica a lunii februaarie, femeile din Rusia au declansat o greva pentru “paine si pace”, dupa ce peste 2 milioane de soldati rusi si-au pierdut viata in timpul razboiului. Aceasta greva s-a dovedit a fi prima etapa a Revolutiei bolsevice, iar patru zile mai tarziu, tarul a fost fortat sa abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Greva a inceput pe 23 februarie dupa calendarul iulian, ceea ce reprezinta ziua de 8 martie dupa calendarul gregorian, care este cel mai raspandit.

In urma Revolutiei din octombrie 1917, bolsevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin sa oficializeze Ziua Internationala a Femeii in Uniunea Sovietica. De la aparitia ei in cadrul miscarii socialiste, Ziua Internationala a Femeii a capatat tot mai multa recunoastere de la an la an, ajungand sa fie sarbatorita in tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare deopotriva.

1975 a fost declarat “Anul International al Femeii” de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Incepand cu acest an, Ziua Internationala a Femeilor a fost adoptata de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.

Multe s-au intamplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecandu-se in Iran, in 1982, cand femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existentei lor: si-au dat la o parte, intreaga zi, valul care le acoperea fata.

In prezent, Ziua Femeii, popularizata mai mult ca “Ziua Mamei” in perioada comunista, este o sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kargazstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Pe de alta parte, este sarbatorita, fara a fi o sarbatoare oficiala, in tari precum Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia.

In aceasta zi se obisnuieste ca barbatii sa daruiasca flori si mici cadouri femeilor din viata lor – sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor si colegelor. In Romania si Bulgaria, se pastreaza obiceiurile de dinainte de caderea comunismului, cand, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii faceau cadouri mamelor, bunicilor, invatatoarelor si profesoarelor. In Romania, Ziua Mamei a fost in schimb declarata sarbatoare publica incepand din 2010 si este sarbatorita in prima duminica a lunii mai.

Sursa foto: adevarul