Statutul deputatilor si senatorilor, adoptat de Parlament. Vezi modificarile

Parlamentul a adoptat, miercuri, modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor cerute de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Au fost 343 de voturi pentru, 51 impotriva si 57 de abtineri.

Noile reglementari prevad, printre altele, ca deputatii aflati in conflict de interese vor fi sanctionati cu taierea a 10% din indemnizatie pe o perioada de maximum trei luni, in baza unei decizii a Biroului Permanent al Camerei din care fac parte.

Magistratii CCR au decis, in 3 aprilie, admitand in parte obiectia PDL, ca Parlamentul trebuie sa abroge dispozitiile care stabilesc sanctiunea disciplinara a interzicerii participarii deputatilor sau senatorilor la lucrarile Camerelor din care fac parte.

“Nu sunt multumit de forma adoptata, dar este un pas inainte”, a declarat presedintele PDL Vasile Blaga.

PDL a depus, in 21 martie, la CCR, o sesizare prin care solicita controlul de constitutionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputatilor si senatorilor, adoptata de plenul comun al Parlamentului.

PDL sustinea, in noua sesizare, ca unele dintre prevederile cuprinse in ultima forma a Statutului parlamentarilor, reexaminata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale care a admis primele obiectii de neconstitutionalitate, sunt inca neconstitutionale.

Foto: Mondo News