Legea retrocedarilor, asumata de Guvernul Ponta

Guvernul isi asuma raspunderea, miercuri, pe legea retrocedarilor. Premierul Victor Ponta a declarat, in discursul sustinut in Parlament, ca s-a gasit o solutie juridica sustenabila pe termen mediu si lung si a atras atentia ca toti cei care au fraudat statul roman trebuie adusi in fata justitiei.

“Toate la un loc si ceea ce mai avem de restituit in continuare – estimarea este de 8 miliarde de euro – reprezinta un cost important pe care societatea romaneasca il are de platit. Oamenii trebuie sa stie ce s-a restituit si ce se va restitui in continuare. Sarcina ramane pe viitoarele guverne, pe viitorii contribuabili la bugetul public si este corect sa le spunem oamenilor adevarul. Cativa din cei prezenti aici stiu care sunt cei care au falsificat documente, au folosit in mod abuziv documentele de drepturi litigioase. Se poate face dreptate doar daca ii pedepsim pe toti cei implicati”, a spus premierul Victor Ponta, in discursul de asumare a responsabilitatii.

“Este nevoie de un parteneriat intre Parlament si Guvern pentru a dovedi ca putem lua decizii grele, dar importante pentru societatea romaneasca. Acest guvern si parlament nu vor invoca scuzele de anul trecut: am vrea, dar nu putem, nu avem cum, nu ne lasa nu stiu cine. Impotenta politica nu mai are loc in 2013″, a mai subliniat Ponta.

Victor Ponta a cerut scuze, in numele statului roman, cultelor religioase si persoanelor care au avut de suferit.

“In primul rand, legea isi propune sa aduca o reparatie istorica pentru cei care au avut de suferit in urma cu aproape 70 de ani. Vreau, in numele Guvernului si statului roman, sa cer scuze persoanelor, dar mai ales cultelor religioase, in special celui greco-catolic, care a avut poate cel mai mult de suferit. Statul de drept trebuie sa respecte proprietatea si sa capete solutii pentru a repara, cat este posibil, un drept fundamental”, a mai declarat premierul.

Societatea romaneasca si statul de drept trebuie sa respecte proprietatea. Este un moment de responsabilitate politica in care Guvernul si Parlamentul colaboreaza pentru solutionarea unor probleme istorice”, a mai afirmat Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat ca, pana acum, s-au retrocedat aproape 10.000 de cladiri, din care 2.000 apartinand unor institutii publice, si 1,3 milioane de hectare de teren, din care 300.000 intravilan. De asemenea, s-au restituit, in cash, 150 de milioane de euro, iar prin actiuni la Fondul Proprietatea aproximativ 4 miliarde de euro.

De precizat ca reglementarile din actul normativ au fost agreate si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit primului-ministru.

Actul normativ asumat de Guvern prevede, printre altele, restituirea in natura catre proprietari, nu catre cesionari, dar exista si situatii reglementate intr-un mod special: scolile si spitalele care sunt retrocedate nu isi pot schimba destinatia timp de zece ani, transmite HotNews.

De asemenea, parcurile si spatiile verzi nu se retrocedeaza in nicio varianta. Islazurile vor putea fi retrocedate doar daca membrii comunitatii rurale respective aproba, printr-un referendum, acest lucru. De asemenea, vor fi efectuate modificari la codul silvic, astfel incat sa existe un regim strict pentru padurile retrocedate, in vederea exploatarii rationale si a intretinerii acestora.

Cei care nu mai pot primi terenurile si imobilele in natura vor putea participa la licitatii cu puncte si sa obtina o despagubire in echivalent. Nu in ultimul rand, cei 14.000 de beneficiari care detin titlu de despagubire, dar nu au mai primit banii isi vor primi sumele aferente in cinci ani, mai noteaza HotNews.

De asemenea, restul proprietarilor vor primi banii in sapte ani, iar cesionarii vor primi doar 15 la suta din diferenta dintre pretul platit de ei proprietarului si valoarea de despagubire pentru imobilul sau terenul respectiv.