ADMITERE LICEU 2013: Cum completezi fisa de admitere, MODEL DE COMPLETARE AL FISEI DE INSCRIERE

Ministerul Educatiei a publicat pentru elevii care se pregatesc de admiterea la liceu un GHID al admiterii computerizate, precum si un MODEL DE COMPLETARE AL FISEI DE INSCRIERE in anul scolar 2013-2014.
Ministerul Educatiei a venit in ajutorul elevilor care in anul scolar 2013-2014 se pregatesc sa intre la liceu. Ca sa nu mai existe probleme in completarea fisei de admitere, Ministerul a pregatit un GHID:

1. Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor.

2. Completeaza pe primele locuri optiunile pe care le doresti cel mai mult, chiar daca nu esti sigur ca media iti permite sa intri la aceste optiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continua cu optiuni care ti-ar placea, apoi optiuni la care nu te-ar deranja sa fii repartizat. incheie cu optiunile cele mai putin dorite, dar pe care trebuie sa le enumeri pe fisa, pentru siguranta. Este preferabil sa intri la un liceu care nu iti place decat sa nu intri deloc! Nu completa o optiune nedorita inaintea unei optiuni dorite! Prima optiune este si prima luata in considerare pentru fiecare elev.

3. Tine cont de mediile de admitere din anii precedenti pentru a-ti calcula sansele de intrare la fiecare dintre optiunile exprimate.

4. Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere nu iti poate dauna in niciun fel. Oricum intri la prima optiune a ta la care mai sunt locuri. in schimb, un numar prea mic de optiuni iti poate diminua serios sansele
de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru niciuna din optiunile exprimate. Nu exista niciun "numar magic" de optiuni care trebuie completate pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai putin
dezirabila.

5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul putin mai mari, un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decat
anii trecuti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuti sunt orientative.

6. Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii – eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea neciteata a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul "nu stie" ca un elev a completat codul 115, dar de fapt il intereseaza specializarea cu numarul 151 sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55!

Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita "fisa martor" se transmite la
scoala de provenienta. in cele cateva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data limita, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii insotiti de parinti, care verifica optiune cu optiune corespondenta
fisei de martor cu fisa originala, semnand pentru conformitate. Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corectia.

7. intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei.

8. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.

9. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, incepand de la elevul cu cea mai buna medie. Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune. Daca la un moment dat se gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la niciun liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el), elevul respectiv ramane nerepartizat.

Ministerul Educatiei a publicat CALENDARUL ADMITERII LA LICEU pentru anul scolar 2013-2014. inscrierile pentru probele de aptitudini si de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, in functie de profilul liceului, incep din 27 mai, iar inscrierile pentru repartizarea computerizata le vor face secretariatele scolilor in data de 5 iulie.

Unitatile de invatamant gimnaziale vor afisa oferta de scolarizare sau de formare profesionala pe 1 mai, cand elevii se vor putea informa despre ce profil, ce domenii sau calificari profesionale pot urma in invatamantul liceal sau in cel profesional, se arata in calendar. De asememenea, vor fi tiparite si brosuri care sa cuprinda toate informatiile admiterii, care va fi valabila pentru elevi din 7 mai, in aceeasi zi cand inspectoratele vor tarnsmite la scoli lista cu centrele de inscriere, precum si a scolilor arondate fiecarui centru. Tot pe 7 mai, va fi afisat graficul sedintelor de completare a optiunilor de catre absolventii clasei a VIII-a si parintii acestora.

Intre 13 si 31 mai, vor avea loc sedinte de instruire cu parintii si elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere si a planului de scolarizare. in data de 5 iulie se va afisa la fiecare unitate de invatamant gimnaziala lista candidatilor, in ordinea descrescatoare a mediei de admitere. Tot atunci, secretariatele scolilor vor completa fisele de inscriere ale elevilor. Pe 8 iulie se vor elibera fisele de inscriere pentru candidatii care solicita sa participe la admitere in alt judet.

Inscrierea pentru probele de aptitudini are loc intre 27 si 29 mai, urmand ca acestea sa se tina intre 30 mai – 1 iunie. Rezultatele se vor afisa pe 3 iunie, in aceeasi zi in care se vor depune contestatiile, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 4 iunie