ALERTA la centrala nucleara Fukushima, dupa ce un sistem de racire s-a oprit

Sistemul de racire a combustibilului nuclear stocat in bazinul reactorului nr. 3 al centralei nucleare Fukushima Daiichi s-a oprit brusc, din motive necunoscute, a anuntat vineri operatorul Tokyo Electric Power (Tepco) – transmit Kyodo si AFP.

Alarma s-a declansat la ora locala 14.27 (05.27 GMT), tehnicienii constatand oprirea sistemului. In prezent se incearca identificarea cauzei incidentului, a indicat un purtator de cuvant al Tepco.

Compania spera ca va putea repune in functiune sistemul in cursul zilei. Pentru moment, situatia nu este considerata alarmanta, temperatura apei in bazin fiind de 15,1° Celsius, a comunicat Tepco.

Bazinul reactorului nr.3 contine putin peste 500 bare de combustibil uzat. Acest nou incident este cea de-a doua mare problema la sistemul de racire intervenita in mai putin de o luna la Fukushima.

La 19 martie, sistemele de racire ale bazinelor 1, 3, si bazinului comun s-au oprit din cauza unei pene de curent, provocata, dupa cum a anuntat ulterior Tepco, de un scurt-circuit cauzat de un sobolan.

Accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav din istorie dupa cel de la Cernobal din 1986, s-a produs dupa ce un violent seism, cu magnitudinea de 9 grade, si tsunamiul urias care a urmat au provocat oprirea alimentarii sistemelor de racire.