ANI: Ecaterina Andronescu s-a aflat in conflict de interese in perioada in care a fost ministru al Educatiei


ANI cere Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa o cerceteze pe Ecaterina Andronescu deoarece aceasta s-a aflat intr-un conflict de interese in perioada in care a fost ministru al educatiei.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca in timpul mandatului, Ecaterina Andronescu a fost si ministru si manager de proiect. Ea ar fi castigat astfel 40.000 lei. nbsp;ANI s-a sesizat din oficiu in 11 martie 2011 cu privire la acest caz.

In urma procedurilor de evaluare, ANI a constatat quot;incalcarea de catre doamna Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si Senator in Parlamentul Romaniei, a regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, precum si nbsp;indicii referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei quot;.

In temeiul art. 12, alin. (1) si alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 11.03.2011, cu privire la nerespectarea de catre doamna Ecaterina ANDRONESCU, in calitate de Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, a regimului juridic al conflictului de interese, arata ANI in comunicat.

Inspectorii precizeaza ca incepand cu anul 2004, doamna Ecaterina ANDRONESCU exercita functia de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti. in perioada 2000 – 2003 si, respectiv, 2008 – 2009, mandatul de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti a fost intrerupt pentru indeplinirea demnitatii publice de Ministru al Ministerului Educatiei si Cercetarii, respectiv, al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. in prezent, doamna Ecaterina ANDRONESCU se afla in exercitarea celui de-al patrulea mandat consecutiv de Parlamentar (1996 – 2008 – Deputat in Parlamentul Romaniei si 2008 – prezent – Senator in Parlamentul Romaniei).

quot;Sub aspect procedural, la data de 08.04.2011, au fost indeplinite cerintele Legii nr. 176/2010 in ceea ce priveste informarea persoanei evaluate, doamna Ecaterina ANDRONESCU fiind instiintata, prin intermediul 46000/G/I.I., recomandate (confirmare de primire datata 12.04.2011), cu privire la declansarea procedurii de evaluare, precum si cu privire la drepturile sale de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris quot;.

quot;La data de 27.05.2011, avocatul doamnei Ecaterina ANDRONESCU s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat la cunostinta de faptul ca au fost identificate elemente in sensul existentei conflictului de interese, precum si de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare si a depus la dosarul cauzei punctul de vedere al persoanei evaluate quot;.

In urma evaluarilor efectuate, s-au identificat urmatoarele elemente:

– doamna Ecaterina ANDRONESCU a fost numita in functia de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti prin Ordinul Ministrului Educatiei Cercetarii si Tineretului nr. 3538/24.03.2008;

– in perioada 12.02.2009 – 30.09.2009, prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nr. 3251, mandatul doamnei Ecaterina ANDRONESCU de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti a fost intrerupt pentru indeplinirea demnitatii publice de Ministru al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii;

– la data de 30.09.2009, in baza Ordinului Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nr. 5431, doamna Ecaterina ANDRONESCU isi reia mandatul de Rector si ordonator de credite al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti;

– la data de 08.09.2008, doamna Ecaterina ANDRONESCU, in calitate de Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, a semnat Decizia nr. 302, prin care a fost desemnat Managerul Proiectului ”Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere” – ID 7713, in persoana doamnei Ecaterina ANDRONESCU;

– doamna Ecaterina ANDRONESCU a incasat, in perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, in calitate de Manager de proiect, suma de 39.843 Lei;

– in perioada indeplinirii demnitatii publice de Ministru al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, din documentele transmise de catre Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M.P.O.S.D.R.U.), nu rezulta faptul ca doamna Ecaterina ANDRONESCU s-a suspendat din functia de Manager de Proiect.

Inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii legislatiei in vigoare, dupa cum urmeaza:

– incalcarea de catre doamna Ecaterina ANDRONESCU, Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti si Senator in Parlamentul Romaniei, a regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, ca urmare a obtinerii unui beneficiu patrimonial si a semnarii, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese, in calitate de Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, a urmatoarelor documente:

1. Decizia nr. 302/08.09.2008, prin care doamna Ecaterina ANDRONESCU era numita in calitate de Manager de proiect;

2. Cererea de finantare a Proiectului ”Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere”, nr. 7713/07.05.2008, depusa de catre Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de 536;anse, Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M.P.O.S.D.R.U.);

3. Contractul de finantare POSDRU/6/1.5/S/19, datat 25.09.2008, cu o finantare initiala nerambursabila in valoare de 18.130.000 Lei, incheiat intre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de 536;anse, Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M.P.O.S.D.R.U.) si Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti;

4. Actul aditional nr. 1 al Contractului de finantare POSDRU/6/1.5/S/19, datat 15.12.2008;

5. Actul aditional nr. 2 al Contractului de finantare POSDRU/6/1.5/S/19, datat 14.04.2010, privind diminuarea sumei finantate initial de la 18.130.000,00 Lei, la suma maxima de 14.350.688,16 Lei (fara TVA), reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului, diferenta de 2%, respectiv 292.871,19 Lei, avand ca sursa de finantare contributia beneficiarului – Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.

– indicii referitoare la posibila savarsire de catre doamna Ecaterina ANDRONESCU, Rector al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti si Senator in Parlamentul Romaniei, a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura.

In aceste conditii, ANI a cerut initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. quot;Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective quot;, se mai arata in comunicat.

De asemenea, inspectorii de integritate au mai cerut sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire de catre Ecaterina Andronescu a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei.

Foto: Mondo News