Abhazia se implică şi ea în conflictul georgian

Cealaltă regiune separatistă a Georgiei, Abhazia, s-a implicat şi ea în conflictul georgian, lansând o operaţiune militară pentru recuperarea controlului asupra unei zone disputate ce se afla sub control georgian.

Televiziunea georgiană a anunţat în primă fază, citând un oficial din Guvernul progeorgian exilat, că aviaţia rusă bombardează zona defileului Kodori din Abhazia, aflat sub control georgian. Dacă s-ar fi confirmat, bombardamentele ruse în regiunea abhază ar fi însemnat extinderea “frontului” operaţiunii ruse la cealaltă regiune separatistă georgiană.

La scurt timp după aceea, însă, autorităţile separatiste din Abhazia au revendicat raidurile aviatice din Kodori şi au anunţat lansarea unei operaţiuni proprii, pentru a recupera controlul asupra defileului Kodori, care era frecvent teatrul unor ciocniri cu georgienii.

“Aviaţia noastră conduce în prezent o operaţiune în partea superioară a defileului Kodori, controlată de georgieni. Operaţiunea din defileul Kodori va continua”, a declarat liderul separatist abhaz Serghei Bagapş, citat de Reuters.

Anterior, autorităţile abhaze declaraseră că se tem de o invazie rusă, după ofensiva georgiană din Osetia de Sud, şi au anunţat sâmbătă că Georgia are de patru ori mai mulţi militari la graniţele sale decât înainte de izbucnirea crizei.

“În ultimele zile, partea georgiană a continuat să îşi sporească numărul de trupe de la graniţa cu Abhazia, de pe râul Inguri”, a declarat un consilier al liderului separatist Serghei Bagapş, Ruslan Kişmaria, citat de Interfax.

După lansarea ofensivei georgiene, Abhazia şi-a declarat solidaritatea cu Osetia de Sud, atrăgându-şi avertismente ferme din partea Georgiei.

“Sperăm că separatiştii abhazi nu vor întreprinde acţiuni care să complice situaţia”, a declarat ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobaşvili, citat de agenţia Interfax. “Contăm pe faptul că abhazii nu vor pune probleme în plus în regiune, pentru că ar fi deplorabil pentru toată lumea”, a spus el.

Totuşi, liderul abhaz Serghei Bagapş a retras trupe de la graniţa cu Georgia şi a trimis peste 1.000 de voluntari pentru a lupta în Osetia de Sud.

Abhazia şi Osetia de Sud şi-au declarat independenţa faţă de Georgia la începutul anilor ’90, în urma unor războaie sângeroase. Locuite potrivit estimărilor de 70.000, respectiv 200.000 de persoane, majoritatea cu paşaport rus, cele două teritorii şi-au proclamat independenţa după căderea URSS şi au apărat-o în cursul unor conflicte armate cu forţele georgiene.

După recunoaşterea Kosovo de către Occident, în februarie, cele două republici autoproclamate au cerut Rusiei să le recunoască oficial. Rusia nu a mers atât de departe, dar a făcut un pas important în această direcţie în 16 aprilie anunţând intensificarea relaţiilor sale cu cele două teritorii şi în special a relaţiilor comerciale. Aceasta a dat naştere unei tensiuni din ce în ce mai mari în regiune. Atât Osetia de Sud, cât şi Abhazia au fost recent teatrul a numeroase violenţe, pentru care autorităţile locale fac responsabilă Georgia.

Ofensiva lansată de Georgia pentru a prelua controlul asupra Osetiei de Sud a antrenat o replică militară fermă din partea Rusiei. Trupele ruse şi georgiene se luptă în prezent în Osetia de Sud.