Accidentul vascular cerebral, vindecat in viitor de telocite

Apar tot mai multe sperante pentru bolnavii care sufera accidente vasculare cerebrale si pentru cei cu afectiuni cutanate grave, cum este, de pilda, psoriazisul.

Acestia ar putea fi vindecati in viitor de telocite. La doi ani de la descoperirea lor in inima, cercetatorii Institutului Victor Babes au anuntat ca au localizat aceste celule si in creier, si la nivelul straturilor pielii.Studiile sunt, insa, abia la inceput.

Telocitele sunt niste formatiuni cu corp mic, dar cu prelungiri asemanatoare neuronilor. Ele au fost localizate de cercetatorii romani si in creier, dar si in derma.

La nivelul creierului, cercetatorii spun ca acestea se afla in meninge, adica in membrana care inveleste materia cenusie. Specialistii presupun ca ele ar putea fi folosite cu succes pentru refacerea tesuturilor distruse in urma unor accidente vasculare cerebrale. Interventia ar trebui facuta insa de medici foarte repede, la putin timp dupa producerea hemoragiei cerebrale.

Aceleasi sperante exista si pentru cei cu boli de piele.Deocamdata potentialul imens al telocitelor de a regenera tesuturi bolnave e studiat pentru refacerea muschiului inimii dupa infarct. Testele se fac de un an pe soareci.

Primele rezultate oficiale vor fi anuntate in cateva luni. Insa realist vorbind mai avem de asteptat ani buni pana cand telocitele vor vindeca oameni.In prezent, telocitele descoperite de romani sunt recunoscute in mai mult de 50 de laboratoare.

Cele mai active tari in cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia si Statele Unite.

Vezi video pe site-ul Pro TV.