Acidul aristolohic din planta Marul Lupului poate cauza cancer

Un studiu american a demostrat ca o substanta toxica dintr-una din plantele medicinale foarte raspandite in tratarea tumorilor, este legata de peste jumatate din cazurile de cancer ale tractului urinar din Taiwan, unde medicina naturista este foarte raspandita.

Acidul aristolohic este un carcinogen puternic care se intalneste natural in Aristolochia (Marul Lupului), un ingredient folosit in diferite preparate traditionale pentru slabit, dureri reumatice sau deranjamente la stomac.

Cele mai multe site-uri naturiste recomanda aceasta planta ca fiind un factor curativ pentru boli hepatice si infectii recidivante la dermatoze rezistente la orice alta forma de tratament, tumori benigne si maligne sau boli ginecologice; rani; infectii genitale cu trichomonas, papiloma, chlamidya; abcese, furuncule, eczeme infectioase; hemoroizi.

Planta este recomandata de mii de ani, ca remediu pentru multe afectiuni, dar oamenii de stiinta au constatat riscurile serioase de nefropatii si cancere urinare pe care le cauzeaza.

In Taiwan, studii recente au demonstrat ca o treime din populatie a ingerat acid aristolochic in cursul ultimilor ani. Din cauza acestuia, incidenta formelor de cancer al sistemului urinar sau al rinichilor este de 4 ori mai ridicata decat in tarile occidentale unde folosirea plantei este mai redusa.

Studiul a fost facut pe 151 de persoane din Taiwan afectati de cancer al sistemului urinar, dintre care 60% prezentau mutatii ale ADN-ul specific legate de ingerarea acestui acid.

In zona de vest a Romaniei, planta respectiva este cunoscuta sub denumirea marul lupului, in sudul Moldovei – curcubetica, iar pe malul Dunarii – buruiana de remf.In anii ’90, un numar de femei din Belgia au semnalat insuficienta renala acuta dupa ce au luat un medicament pentru slabit care continea acid aristolohic, informeaza Jurnalul National.

Foto: terapii-alternative.com