Adeverinta de la angajator te scapa de plata retroactiva a contributiei la Sanatate


Contribuabilii care inregistreaza venituri profesionale si care, potrivit Ordonantei de Urgenta 58/2010, trebuie sa contribuie la fondul de sanatate, au nevoie de o adeverinta de la angajator cum ca au platit si pana acum contributiile, pentru a evita plata retroactiva.

Daca ieri oficiali ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) ne-au declarat ca trebuie mers la Fisc pentru a obtine o adeverinta cum ca s-au platit contributiile la sanatate in ultimii cinci ani, azi directorul general al Casei spune ca nu trebuie sa ajungeti la Fisc pentru a evita plata retroactiva.

“Pentru cei care au cotizat in baza unui contract de munca este nevoie doar de o adeverinta de la angajatorul la care contribuabilul a avut ultimul loc de munca. Angajatorul emite aceasta adeverinta, trebuie sa mergeti la ultimul angajator” a declarat, pentru money.ro, Dorin Ionescu, directorul general al CNAS.

Potrivit Legii Sanatatii numai persoanele care inregistreaza venituri din alte surse (ca drepturile de autor, dar nu numai) fara a avea si un contract de munca, trebuie sa contribuie la fondul de sanatate cu o cota de 5,5% din venitul impozabil realizat. Asadar, in cazul in care, in ultimii cinci ani, persoana avea si contract de munca, se plateau doar contributiile aferente contractului, retinute la sursa, nu si veniturile obtinute suplimentar.

Prevederile le puteti consulta la articolul 257 al legii Sanatatii, Legea 95/2006. Afla mai multe pe money.ro