Aeroportul Mihail Kogalniceanu si Portul Constanta, folosite de SUA ca infrastructuri de tranzit catre Irak si Afganistan


Aeroportul Mihail Kogalniceanu si Portul Constanta vor fi puse la dispozitia americanilor ca infrastructuri de tranzit catre si dinspre Irak si Afganistan, a anuntat marti dimineata presedintele Traian Basescu. nbsp;Decizia a fost aprobata in sedinta CSAT de ieri. nbsp;

quot;Solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Mihai Kogalncieanu si Portul Constanta ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari cu tehnica militara catre si dinspre Irak si Afganistan, dar si pentru tehnica militara din Europa. CSAT a aprobat utilizarea aeroportului Kogalniceanu si a Portului Constanta catre tranzitul dinspre si catre Irak si Afganistan quot;, a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca aeroportul Kogalniceanu si Portul Constanta devin doua infrastructuri strategice pentru SUA si Romania. Americanii vor folosi cele doua baze de infrastructura pe termen lung.

quot;Aeroportul Mihail Kogalniceanu si Portul Constanta devin doua infrastructuri strategice si pentru SUA, nu doar pt Romania. Procesul se va derula in primele doua luni in vederea autorizarii, apoi va functiona autorizat fara supraveghere americana in baza acordului dintre Romania si SUA. nbsp;Temporar, avand in vedere ca una din bazele din Marea Mediterana este in proces de modernizare, pe Kogalniceanu vor putea stationa 4 avioane cisterna ale SUA si 4 avioane de transport C17. Acestea sunt doar temporar, problematica legata de tranzit este una pe termen lung quot;, a mai spus presedintele.

Basescu a mai anuntat ca in cursul zilei de astazi va transmite Parlamentului scrisorile prin care ii informeaza cu privire la decizia luata de CSAT.