Afganistan: minereuri in valoare de circa un trilion de dolari

O echipa mica formata din specialisti de la Pentagon si geologi americani au descoperit in Afganistan depozite minerale in valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Potrivit unor oficiali americani, citati de New York Times, noua descoperire va modifica fundamental economia Afganistanului si mai mult ca sigur si razboiul.

Noile depozite, necunoscute anterior, care contin filoane imense de fier, cupru, cobalt sau aur si metale industriale critice, precum litiul, sunt atat de mari si includ atat de multe minerale care sunt esentiale pentru industria moderna, ca Afganistanul ar putea fi transformat in cele din urma intr-unul dintre cele mai importante centre miniere din lume.

Potrivit unui memo intren al Pentagonului, Afganistanul ar putea deveni quot;Arabia Saudita a litiului quot;, un material cheie in producerea bateriilor pentru laptopuri si BlackBerry.

Guvernul afgan si presedintele Hamid Karzai au fost informati recent de noua descoperire, potrivit oficialilor americani, citati de New York Times.

Desi ar putea dura mai multi ani pentru a dezvolta aici o industrie miniera, potentialul este atat de mare incat functionarii si directorii din industrie cred ca ar putea atrage investitii masive, chiar inainte ca minele sa fie profitabile, oferind posibilitatea de a crea locuri de munca, care ar putea distrage atentia de la razboi.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul (Sursa foto: Adevarul)