Ajutor de criza pentru firme. Micile afaceri pot fi salvate prin finantare nerambursabila

nbsp;

Firmele afectate de criza pot apela la o noua schema temporara de ajutor de stat, aprobata recent de Comisia Europeana, prin care acestea pot primi pana la 500.000 de euro.

Schema se adreseaza agentilor economici care nu se gaseau in stare de dificultate la inceputul lunii iulie a anului trecut. Scopul este de a mentine locurile de munca existente si de a sustine dezvoltarea si modernizarea activitatii companiilor respective. Ajutorul poate fi solicitat de firme din toate domeniile de activitate. Dar nu si de cele din sectorul de pescuit si acvacultura si cele din sectorul productiei primare de produse agricole. Dar exista si alte conditii: sunt ca firma sa aiba cel putin trei ani de functionare, sa nu aiba restante la bugetul de stat si la cel al asigurarilor sociale de stat si sa nu fie in faliment sau in lichidare.

Ministerul pentru IMM, prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (ANIMMC), va acorda ajutor de stat sub forma de finantare nerambursabila in valoare de maximum 250.000 de euro (echivalentul in lei) pentru microintreprinderi si de maximum nbsp; 500.000 de euro pentru IMM.

Cine si cum poate solicita ajutorul

Dumitru Nancu, vicepresedintele ANIMMC, a precizat pentru Capital nbsp; ca inscrierea in program se va face online pe www.animmc.ro, pana la data de 12 nbsp; august 2010. (Dar schema urmeaza sa ramana functionala pana la 31 decembrie 2010.) Aplicatia software genereaza automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inscrierii, inclusiv un umar de inregistrare. Ordinea inscrierilor este decisiva pentru acordarea finantarilor.

Vezi documentele necesare pe site-ul Capital