Alerta privind contaminarea cu bacteria E.coli entero-hemoragica, care a ucis doua persoane in Germania


Comisia Europeana solicita persoanelor care au vizitat recent Germania sa fie vigilente in cazul aparitiei simptomelor bolii, respectiv diaree hemoragica, dureri de cap si crampe abdominale. nbsp;

Cel putin 2 persoane au murit si alte cateva sute s-au imbolnavit in Germania, iar cazuri suspecte au fost semnalate si in Suedia, Marea Britanie, Danemarca si Olanda. nbsp;Ministerul german al Agriculturii crede ca la originea raspandirii bolii ar fi consumul de legume crude.

La randul sau, Departamentul federal de lupta impotriva maladiilor sustine ca simpla spalare a legumelor nu este suficienta si recomanda fierberea acestora timp de 10 minute.

Mai mult, se recomanda renuntarea la consumul in stare cruda a salatei verzi, rosiilor si castravetilor provenind din nordul Germaniei. nbsp;

Bacteria care a provocat aici infectiile este mai periculoasa decat alte tipuri de E.Coli. nbsp;Conform cercetatorilor de la Universitatea din Muenster, ar fi vorba despre tulpina O104H4, o forma rara si modificata a bacteriei, foarte rezistenta la medicamente, care poate cauza insuficienta renala grava.

In context, seful Comisiei de sanatate din Parlamentul European, europarlamentarul german Jo Leinen, a avertizat cu privire la riscurile unei extinderi masive a bolii intestinale provocate de bacteria EHEC.

”Este doar o chestiune de timp pana cand aceasta bacterie periculoasa din Germania va ajunge si in alte tari europene”, a declarat politicianul social-democrat pentru ziarul quot;Neue Osnabrücker Zeitung quot;.

In Romania nu sunt inca semne de ingrijorare

Autoritatile sanitar-veterinare de la Bucuresti spun ca nu exista deocamdata semne de ingrijorare privind aparitia infectiei in Romania si spun ca sunt suficiente, dar necesare totodata, masuri stricte de igiena din partea consumatorilor.

Profesor doctor Gheorghe Balan, de la Institutul de Gastro-Enterologie din Iasi, a avertizat ca orice eveniment diareic cu debut dureros abdominal, cu febra, cu aparitia, cu atat mai mult, a continutului de sange, trebuie sa conduca bolnavul la un serviciu specializat de boli infectioase.

quot;Acesta, despre care vorbim, este un fenotip entero-hemoragic. Boala debuteaza ca o suferinta digestiva infectioasa comuna, ca o entero-colita, cu dureri abdominale difuze, resimtite ca dureri la stomac sau un abdomen sensibil in general. Manifestarea care in schimb domina tabloul clinic este diareea. Initial, apoasa, diareea se transforma ulterior in sangvina, iar la aceste simptome se adauga febra sau dureri de cap. De aici pot interveni complicatii, de cele mai multe ori, renale. De aceea este necesar ca pacientul sa se prezinte obligatoriu la spital si va fi tratat la sectia de boli infectioase”, a precizat profesorul Gheorghe Balan.

Doctorul Liviu Rusu, de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, a precizat, ca se fac verificari stricte ale produselor alimentare.

”Autoritatile romane controleaza in magazin, deci, in general, la retailer, precum si la producatori, deci la cei care le prelucreaza, produsele. De asemenea, toti acestia, in special cei care prelucreaza, au ei propriile lor sisteme de autocontrol. De asemenea, noi, ca si autoritate, deci pe langa acest control care il avem pe piata, controlam si toate intrarile, deci tot ce vine din tari terte, toate importurile care vin, noi le controlam. in cazul strict legat de Germania, este delicat sa spun ca controlam, pentru ca este vorba de schimb intracomunitar”, a declarat, pentru RRA, Liviu Rusu.