Alimentele se vor scumpi cu pana la 10% la inceputul lunii aprilie

Preturile alimentelor de baza se vor majora cu pana la 10%, incepand din luna aprilie. Scumpirea este justificata atat de deprecierea leului, cat si de majorarea contribu 355;iei la asigurarile sociale. In conditiile in care Romania este o tara dependenta de importuri, deprecierea leului se va resimti puternic in preturi, astfel ca de la inceputul lunii aprilie producatorii vor mari preturile deoarece deja merg pe marje minime de profit, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pentru ziarul Gandul.Printre categoriile de alimente care se vor scumpi se numara carnea de porc, mezelurile, laptele, zaharul si, implicit, dulciurile. Pe fondul scaderii consumului, micii producatori vor fi amenintati de faliment, iar 70% dintre acestia ar putea sa dispara pana la sfarsitul anului, potrivit presedintelui FSIA. Printre acestia se numara micii producatori din industria carnii, producatorii de conserve de legume si fructe. La polul opus se vor situa companiile multinationale, care vor domina piata deoarece isi permit sa mearga in pierdere sau sa-si reduca marjele de profit.Potrivit Eurostat, Biroul de Statistica al Comisiei Europene, deprecierea leului a dus inflatia anula la 6,8%, comparativ cu o medie a spatiului comunitar de 1,7%, ceea ce situeaza Romania pe locul trei in randul tarilor din Uniunea Europeana. Acest fapt duce la o crestere a tuturor preturilor, chiar daca inainte de crizia economica globala, in Romania unele produse precum, uleiul, laptele sau carnea, se vindeau mai scump decat in tari precum Franta, Italia, fara sa mai luam in calcul preturile din Bulgaria, unde sunt cu mult sub nivelul celor practicate in Romania.