Antonescu da de inteles ca PNL merge in opozitie


Intalnirea dintre PNL si Traian Basescu nu s-a finalizat cu formarea unei majoritati de dreapta. Presedintele liberal, Crin Antonescu, i-a spus, miercuri, presedintelui Basescu, la intalnirea de la Palatul Cotroceni, ca are mijloacele sa impiedice PNL-ul sa intre la putere, dar nu si daca intra in opozitie.

La randul sau, Traian Basescu i-a rugat pe liberali sa participe
la guvernare, in acord cu ce electoratul a votat. quot;Este necesara o
guvernare de dreapta, facuta de oameni politici care raspund in fata
electoratului. Va invit sa participati la guvernare alaturi de PDL si
UDMR, intr-o guvernare de dreapta quot;, a spus Basescu.

Discutii Antonescu – Basescu la Palatul Cotroceni, in urma cu cateva minute:

Antonescu: Am putea sa spunem ca aveti mijlocacele sa ne impiedicati accesul la putere, dar in opozitie nu puteti! (…) Am discutat cu PDL, am pornit de la premiza ca acest guvern este totusi expresia unei majoritati parlamentare. Am ajuns intr-un punct in care ei au declinat raspunderea, si mi-au dat intalnire aici. Am spus ca aici ne intalnim cu presedintele Romaniei! Dumneavostra, PDL, prezentati niste riscuri si amenintari la adresa statului de drept. Nu putem intra intr-un sistem de putere pe care il controlati.

(…) Putem face un compromis onest, in care sa avem garantia ca statul de drept este aparat si ca Romania are o buna guvernare, adica o altfel de guvernare decat in 2009 si chiar din ’90 pana azi. Am pornit de la negocierile primului-ministru, garantie si pentru dvs si pt noi, care putem sa intram sau nu la putere. Daca e considerata inacceptabil, pot sa inteleg asta, desi sincer, am asteptari ceva mai mari de la presedintele Romaniei decat de la PDL. Urgenta de a avea un guvern in Romania o admitem si nu obstructionam un guvern care se poate forma cu o majoritate parlamentara.

Basescu: Parca s-a terminat campania electorala. Nu mi-am dat seama? Avem cateva probleme. Prima, instalarea unui guvern, a doua este sa respectam voturile asa cum le-am primit fiecare. Asta este expresia democratiei. Nu este vreo tara pe lumea asta in care cei care au pierdut sa conduca, si cei care au castigat sa se dea deoparte.

(…) Va rog sa participati la guvernare, decent, in acord cu ce electoratul a votat. E necesara o guvernare de dreapta, facuta de oameni politici care raspund in fata electoratului. Va invit sa participati la guvernare alaturi de PDL si UDMR, intr-o guvernare de dreapta, in acord cu ceea ce electoratul a dat fiecaruia. Asa e corect si onest. Eu nu mai am obiective politice! (…) Va rog sa aveti in vedere solicitarea mea sa intrati la guvern in conditiile dictate de electorat.

De precizat ca presedintele Traian Basescu va anunta cel mai probabil in cursul zilei de joi premierul desemnat.

Foto: Mondo News