Avandia este un medicament periculos, insa se vinde fara probleme in farmaciile din Romania

Producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a ajuns la un acord cu autoritatile americane, urmand a plati 3 miliarde de dolari, pentru a se pune capat investigatiilor si altor acuzatii legate de modul in care si-a promovat unele produse in SUA, precum si pentru nereguli legate de stabilirea pretului de referinta al medicamentelor, in vederea compensarii, informeaza Washington Post, citand Bloomberg.

Intre altele, amenda vizeaza medicamentul Avandia, destinat diabeticilor. Problema cu acest medicament este faptul ca majoreaza semnificativ riscul de infarct miocardic.

Dupa cum se arata in acest reportaj difuzat anul trecut de CBS, cei de la GSK stiau din anul 1999 de acest neajuns si, totusi, au pastrat tacerea. Rapoarte medicale au semnalat inca din prima jumatate a deceniului trecut faptul ca Avandia reprezinta un risc major pentru sanatate, iar noile clipuri de promovare GSK au consemnat recomandarea ca diabeticii cardiaci sa isi consulte medicul inainte de a lua pastilele respective.

Un raport publicat in 2007 de New England Journal of Medicine si citat de CBS arata ca Avandia creste riscul de infarct miocardic cu 43%. Rapoarte ulterioare au concluzionat ca riscul este chiar mai mare, de 72%, inturcat diabeticii prezinta, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme cardiace, comparativ cu cei care nu sufera de aceasta maladie.Urmare a confirmarii acestor rapoarte, Uniunea Europeana a decis interzicerea comercializarii Avandia, iar Statele Unite se pregatesc sa adopte o masura similara.

Cu toate acestea, Avandia inca se mai gaseste in farmacii din Romania. Nu se gaseste in toate lanturile de farmacii si nici in toate farmaciile anumitor lanturi, dar inca se gasesc stocuri suficiente. De pilda, nu se gaseste in farmaciile din Bucuresti ale lantului Sensiblu, dar se afla „pe stoc” in farmacii din Alba Iulia, Ploiesti, Suceava, Targu Jiu si Timisoara. Verificarile au fost efectuate pe site-urile lanturilor de farmacii si telefonic.

Citeste articolul integral in Jurnalul National.